draaideur

Petitie tegen illegale overstap directeur EBA naar bankenlobbyclub

Lotte RooijendijkAlgemeen, Belangenverstrengeling, Europees, Governance, Lobbyen, Overheid, Politiek

Amsterdam, 24 oktober 2019 – TI-NL ondersteunt de petitie die Europarlementariër Paul Tang (PvdA) dinsdag jl. samen met NGO’s is gestart tegen de geplande overstap van Adam Farkas vanuit de Europese Banken Autoriteit naar bankenlobbyclub AFME. Dit is een overtreding van het ‘draaideur’-verbod voor Europese ambtenaren.

Recent werd bekend dat Farkas, uitvoerend directeur van de Europese Banken Autoriteit (EBA) per februari 2020 begint als Chief Executive van AFME, de lobbyclub van 180 Europese banken.

Draaideur

Deze overstap is onwettig omdat artikel 16 van het Europees Statuut voor ambtenaren het ambtenaren verbiedt om tot 12 maanden na vertrek te lobbyen bij de voormalige werkgever. De Europese Commissie is verantwoordelijk voor de handhaving van het Europees Statuut.

Farkas is ruim acht jaar de tweede man bij de EBA en heeft als resultaat daarvan veel gevoelige informatie over de toekomstige EU-strategieën in het bankwezen en de financiële markt en een waardevol netwerk. Daarbij bevindt hij zich als uitvoerend directeur tot februari 2020 nog in de positie om belangrijke besluitvorming van de EBA te bepalen. Dat terwijl de belangen van zijn huidige werkgever, een publiek orgaan belast met toezicht op de banken, en die van zijn toekomstige werkgever hemelsbreed verschillen. Dankzij de overstap van Farkas zal de lobbyorganisatie direct en indirect grotere invloed op wetgevers en handhavers kunnen uitoefenen, waardoor grotere financiële risico’s op de loer liggen.

Helft EU-commissarissen wordt lobbyist

De Europese Unie heeft de gebreken in het bankwezen die bij de crisis van 2008 zichtbaar werden, nog niet heeft opgelost. Eén van de noodzakelijke stappen om publieke besluitvorming te vrijwaren van invloed van machtige financiële ondernemingen, is het voorkomen van de zogenoemde ‘draaideur’.

Eerder al bracht Transparency International een onderzoeksrapport uit met een overzicht van de draaideurpolitiek binnen de EU. Uit het rapport bleek dat ruim 50 procent van de oud-Eurocommissarissen van 2014, drie jaar later voor bedrijven werkte die vermeld staan in Brusselse lobby-registers. Van de Europarlementariërs was dat een derde. TI pleitte toen al voor een sterk ethisch toezichtsorgaan voor draaideurbeleid.

Petitie

Europarlementariër Paul Tang is samen met 58’s Europese NGO’s een petitie gestart om de overstap van Farkas tegen te houden. Ook TI-NL ondersteunt de petitie. Vandaag confronteert Tang de Europese Commissie met de petitie tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

De petitie is hier te tekenen.