Rob Otjens

10 films en documentaires over corruptie en transparantie

Lotte RooijendijkAankondigingen, Algemeen, Evenementen, Feature, Klokkenluiders

Amsterdam, 4 november 2019 – Nu de dagen korter worden, is het filmseizoen weer begonnen. TI-NL zet een tiental films en documentaires over corruptie en klokkenluiders op een rij. 

Irak-klokkenluidster in Official Secrets

Het waargebeurde verhaal van de Britse klokkenluider Katherine Gun, gespeeld door Keira Knightley. Gun lekte tijdens de aanloop naar de Irak-invasie in 2003 vertrouwelijke NSA-documenten waarin een illegale spionageoperatie tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werd onthuld.

Journalist Martin Bright (Matt Smith) publiceerde het gelekte document in de Londense krant The Observer, waarna het wereldwijd de voorpagina’s haalde. Katherine werd door haar regering een verrader genoemd en beschuldigd van het overtreden van de ‘Official Secrets Act’.

Official Secrets is te zien in de filmhuizen.

Onthullende NYPD klokkenluidersdocu Crime + Punishment

Onthullende klokkenluidersdocu, waarin twaalf New Yorkse politieagenten de krachten bundelen en het opnemen tegen hun bazen. Ze klagen het departement aan wegens corruptie, onrechtmatige arrestaties en etnisch profileren.

Hoewel arrestatiequota in 2010 werden verboden, is het binnen het NYPD nog steeds de norm dat politieagenten ‘voldoende’ arrestaties moeten binnenhalen. Om deze reden worden er dikwijls onschuldige mensen gearresteerd, wat vaak gepaard gaat met etnisch profileren en buitensporig geweld. Wie niet meewerkt, raakt zijn baan kwijt. Twaalf agenten zetten alles op het spel om de waarheid aan het licht te brengen. Dat gaat ze niet makkelijk af. Ze worden dwarsgezeten en gepest, en promoties blijven uit. Toch zetten ze door.

Woensdag as. 13 november 19.00u toont Kriterion deze film, en voert na afloop een gesprek met Klaas Wilting, oud-politiewoordvoerder, over de film, het klokkenluiderschap en politie-quota. Ook is Crime + Punishment te zien in de filmhuizen of thuis via Picl.

Verzwegen CIA-praktijken in The Report

Het waargebeurde verhaal van senaatsmedewerker Daniel Jones (Adam Driver), die na 9/11 de ondankbare taak kreeg om onderzoek te doen naar de verhoortechnieken van de CIA.

Na jarenlang uitgebreid onderzoek ontdekt Jones de gruwelijke, immorele martelpraktijken die de CIA tijdenlang heeft proberen te verzwijgen. Het publiceren van zijn onderzoeksrapport blijkt moeilijker dan gedacht.

The Report is vanaf 7 november te zien in de filmhuizen.

Panama Papers in The Laundromat

Via Netflix is sinds half oktober de film The Laundromat te zien, een satirische speelfilm over het schandaal dat door de Panama Papers aan het licht is gebracht. De film van Steven Soderbergh is een vrolijke maar serieuze aanklacht tegen de gebrekkige belastingmoraal van de mondiale elite. De stijl is vergelijkbaar met die van Vice en The Big Short. Hoofdrollen zijn voor Meryl Streep, Gary Oldman en Antonio Banderas.

Strijd tegen IJslandse melkmaffia in Mjólk

Een droogkomisch portret van IJslandse boerin Inga. Net als de boeren uit de buurt zijn Inga en haar man al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt: via chantage en slinkse regels weten ze hun monopoliepositie te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem en probeert ze het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen.

Mjólk is te zien in de filmhuizen of thuis via Picl.

5* corruptie tijdens IDFA 2019

Van 20-30 november 2019 vindt het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) weer plaats. Tickets zijn vanaf donderdag 7 november 9.00u te koop via de website – en kunnen snel uitverkopen. Een vijftal documentaires die raken aan het thema corruptie en transparantie:

The Kingmaker

Terwijl er grote armoede heerst op de Filippijnen, klotst het geld bij de familie Marcos tegen de plinten. Voormalig First Lady Imelda Marcos vertelt trots over haar vaderlandsliefde, maar kijkers zien vooral de diepgewortelde, onuitputtelijke corruptie.

Waterproof

De eigengereide Kwahla is het boegbeeld van een groep vrouwelijke loodgieters in Jordanië. De vrolijke en verfrissend openhartige sfeer tussen de vrouwen komt onder druk te staan als zij voor corruptie terecht moet staan.

Máxima

Als een grote goudmijn in Peru wil uitbreiden, wordt het lapje grond van Máxima erbij opgeslokt. Ze laat het er niet bij zitten, en bindt met bewonderenswaardige volharding de strijd aan met hebzucht en corruptie.

The Forum

De internationale elite komt ieder jaar bijeen op het World Economic Forum in Zwitserland om in besloten kring te praten over wereldthema’s. Filmmaker Marcus Vetter kreeg er, voor het eerst, toegang achter de schermen.

One Child Nation

Filmmaker Nanfu Wang werd geboren in 1985, tijdens de 35 jaar durende periode van de eenkindpolitiek in China. In deze documentaire onderzoekt ze de gevolgen van die ingrijpende wetgeving en de nog altijd heersende voorkeur voor het krijgen van zoons. Over de adoptie-industrie, de handel in baby’s en diepgewortelde corruptie.