EITI-rapport

Nederlands EITI-rapport eerste stap in transparantie delfstofwinning

Lotte RooijendijkAlgemeen, Feature, Nationaal, Onderzoeken, Open Overheid

Amsterdam, 14 januari 2020 – Vandaag heeft Nederland voor de eerste keer een rapport gepubliceerd dat een transparant overzicht geeft van de geldstromen tussen de olie- en gasindustrie en de Nederlandse overheid. Transparency International-Nederland heeft deelgenomen aan het tot stand komen van dit rapport. Het is een belangrijke eerste stap naar meer inzicht in betalingen van de industrie aan de Nederlandse Staat.

Het eerste Nederlandse EITI-rapport gaat over de geldstromen in 2017 en zal vanaf nu elk jaar verschijnen. Het rapport is gemaakt in de context van een internationaal initiatief om bedrijven en overheden te stimuleren openheid te geven in de onderlinge geldstromen, het Extractive Industry Transparency Initiative (EITI), zodat kan worden beoordeeld of een redelijk deel van de opbrengsten van het exploiteren van de natuurlijke hulpbronnen van een land inderdaad de burgers van dat land ten goede komt. Wereldwijd doen 52 landen mee. Nederland is eind juni 2018 lid geworden van EITI.

Het Nederlandse EITI rapport geeft antwoorden op vragen als: Welke wetgeving is in Nederland van toepassing op de delfstoffenindustrie en hoe verloopt het vergunningenproces? Welk olie- en gasbedrijven zijn actief in Nederland? Hoeveel dragen ze bij aan de Nederlandse schatkist? Wat doet de overheid met deze inkomsten? Hoe zit het met de openbaarheid van contracten?

Lees mee!

Wij van Transparency International-Nederland moedigen iedereen aan het rapport kritisch te lezen en ons te laten weten waar volgende versies verder kunnen gaan in het geven van inzicht in deze belangrijke, want omvangrijke, geldstromen.

Zie ook het persbericht en het volledige rapport.

Op 23 april 2020 organiseert RVO een publiek evenement over dit rapport en delfstofwinning in Nederland. Nader nieuws hierover op de RVO-website.