meldcultuur

Blog Young TI: Machtsmisbruik binnen “the Voice” leidt tot seksueel wangedrag

Lotte van TeunenbroekAlgemeen, Blog, Corruptie, Integriteit, Nationaal, Private sector

Amsterdam, 20 januari 2022 – Onlangs is bekend geworden dat door machtsmisbruik seksueel wangedrag plaatsvindt binnen het programma The Voice of Holland. Helaas is seksueel overschrijdend gedrag een structureel probleem binnen sectoren met grote machtsverschillen. In deze blog legt Lotte van Teunenbroek, voorzitter van Young TI, het verband tussen seksueel wangedrag, macht en corruptie.

Onlangs is bekend geworden dat door machtsmisbruik seksueel wangedrag plaatsvindt in het populaire talentenjacht programma ‘The Voice of Holland’. Een groot aantal vrouwen die op verschillende manieren meewerkten aan het het programma hebben verklaard dat ze met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben gehad. Zij zijn slachtoffer geweest van personen met een prominente rol in the Voice of Holland: bandleider, regisseur en coach.

Helaas is seksueel wangedrag in de muziekwereld niet nieuw. Ook komt misbruik in de sport en academisch werkgebied geregeld in het nieuws. Als er binnen een (werk)omgeving sprake is van grote verschillen van macht en/of positie, is er een groter risico op machtmisbruik, waaronder dus ook seksueel wangedrag. De structuur binnen het progamma the Voice of Holland is een goed voorbeeld van grote machtsverschillen. Hierin zijn bijvoorbeeld kandidaten relatief kwetsbaar. ‘Nee’ zeggen tegen de seksuele avances van iemand die invloed heeft op het verloop van het programma kan namelijk grote consequenties hebben, die direct van invloed zijn op je carrière.

Wanneer iemand misbruik maakt van hun macht voor geld, wordt het in het algemeen erkent dat men zich schuldig maakt aan corruptie. Echter, wanneer iemand ditzelfde doet met seksueel wangedrag, wordt dit lang niet altijd gezien als corruptie, terwijl ‘sextortion’ volledig voldoet aan de definitie van corruptie: misbruik van toevertrouwde macht voor persoonlijk gewin. Dit komt onder andere doordat ‘sextortion’ of seksueel wangedrag door het social stigma vaak niet wordt gemeld.  Slachtoffers zijn bijvoorbeeld bang voor victim blaming, (de schuld bij de slachtoffer leggen) en vergeldingsacties. Ook worden ze zonder formeel bewijs vaak niet geloofd.

De afgelopen jaren zijn anti-corruptiebewegingen verbeterd in het documenteren en herkennen van niet-monetaire vormen van corruptie. De wereldwijde #MeToo-beweging heeft hier ook aan bijgedragen. Dit is ontzettend belangrijk. Er moet erkent worden dat, zoals bij The Voice of Holland, corrupte organisaties op deze manier hun macht (kunnen) misbruiken. Hier moet rekening mee gehouden worden bij het ontwikkelen van anti-corruptiebeleid. Er moet binnen sectoren met grote machtsverschillen adequate mogelijkheden komen voor het rapporteren van seksuele wandaden, en goede bescherming voor degene die dit meldt. Pas dan kan dit probleem goed aangepakt worden, en zorgen we voor een veilige (werk)omgeving voor iedereen, inclusief kwetsbare personen.

Lotte van Teunenbroek