Oekraïne

TI-NL sprak bij vredesdemonstratie Oekraïne op de Dam

Bart VolleberghCorruptie, Mensenrechten, Overheid, Politiek

Amsterdam, 7 maart. Gisteren was TI-NL aanwezig bij de vredesdemonstratie in Amsterdam tegen de oorlog in Oekraïne. Onze directeur Lousewies van der Laan sprak de menigte op de Dam aan over de rol van corruptie in het uitbreken van deze oorlog. Lees hieronder haar urgente woorden terug.

Onze collega’s van TI Oekraïne vochten tot voor kort tegen corruptie. Nu vechten ze voor hun leven.

Deze oorlog van Poetin en zijn schrik bewind worden mogelijk gemaakt door corruptie. Kleptocraten in Rusland hebben zich decennia verrijkt ten koste van de bevolking. Hun miljarden verstoppen ze in villa’s in Londen, luxe jachten in Malta en bankrekeningen in Zwitserland en op de Bahama’s. Ook Nederland faciliteert deze corruptie. Op de Zuidas worden duistere doorstroom vennootschappen opgericht die als enig doel hebben om illegaal geld te verstoppen. Het gaat om witwassen, belastingontduiking, financiering van terrorisme, drugs en wapenhandel, maar ook …  oorlog. 

Wij vragen jullie steun voor effectieve sancties tegen de kleptocraten die Poetin steunen en deze oorlog mogelijk maken. Juist Nederland – dat te lang heeft weggekeken en geld boven principes heeft gesteld – moet zorgen dat de sancties diegenen die deze oorlog mogelijk maken keihard raken. 

Daar moeten we aan werken in Nederland, maar ook in Europa. Corrupte miljonairs kunnen in Cyprus en Malta voor 1 miljoen euro een Europees paspoort kopen. Veel Russische oligarchen hebben dat al gedaan en kunnen zo de sancties omzeilen. Nederland moet veel eerder optreden tegen deze praktijken. Kennelijk is er een oorlog nodig om misstanden eindelijk aan te pakken. Wie weg kijkt bij corruptie faciliteert ongelijkheid, geweld en oorlog.

We say to our Russian friends: we know this is not your war. We admire the brave Russians demonstrating for peace, especially those braving arrest in Russia. We are humbled by the daily images of brave Ukrainians fighting for their lives and their country and resisting the invasion. We stand united for peace. We stand united against corruption. We stand with Ukraine.

Oekraïne Oekraïne Oekraïne Oekraïne