UBO-conferentie

1 juli TI-NL UBO-conferentie: de zoektocht naar het verborgen kapitaal

Bart VolleberghAlgemeen

Amsterdam, 16 juni 2022 – Op vrijdag 1 juli organiseert Transparency International Nederland, in samenwerking met Open State Foundation en Tax Justice Network, een UBO-conferentie over beneficial ownership en de strijd tegen illegale geldstromen. De conferentie is onderdeel van het project Civil Society Advancing Beneficial Ownership Transparency (CSABOT) en vindt plaats van 10:00 tot 16:00 uur in het Nutshuis op de Riviervismarkt 5 te Den Haag.

De grote moeite die Nederland de afgelopen periode had om Russisch kapitaal te vinden, legde de vinger op de zere plek. De Nederlandse overheid bleek last te hebben van het intransparante systeem dat het zelf heeft gecreëerd, waardoor eigendom makkelijk kan worden verhuld en niet genoeg kan worden gedaan om witwassen, misdaadfinanciering en belastingontwijking aan te pakken. Nederland staat niet voor niets op de 12de plaats in de Financial Secrecy Index, de ranglijst van minst transparante landen ter wereld.

UBO-conferentie

Dat er toch veel naar boven is gehaald, is vooral te danken aan slimme onderzoeksjournalistiek. Over het onderzoek naar wie er achter welke bedrijven zit, organiseren Transparency International Nederland, Open State Foundation en Tax Justice Nederland op vrijdag 1 juli een conferentie. Waar lopen onderzoekers tegenaan en hoe gaan ze ondanks de beperkt beschikbare informatie te werk? Hoe kan Nederland transparanter worden? En is transparantie genoeg of moet er meer gedaan worden om illegale geldstromen aan te pakken? Daar gaan we het over hebben met:

Maira Martini, Research & Policy expert bij Transparency International, zal het hebben over wat beneficial ownership precies is en waarom het van belang is. Henk Willem Smits, onderzoeksjournalist bij Follow the Money en auteur van het boek ‘Het belastingparadijs’, spreekt over de uitdagingen en problemen rondom het opsporen van Russisch vermogen en bezittingen en hoe hier onderzoek naar gedaan wordt. Tymon Kiepe, Head of Policy and Research bij Open Ownership, zal inzicht geven in de uitdagingen rondom het verkrijgen, analyseren en verwerken van beneficial ownership data.

Stefan Vermeulen, onderzoeksjournalist bij de NRC en auteur van het boek ‘Sywerts miljoenen’, zal vertellen over zijn onderzoek naar de beneficial ownership structuur van de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden met het Ministerie van Volksgezondheid. Linda van der Pol en Romy van der Burgh, onderzoeksjournalisten bij Platform Investico, gaan in op de manier waarop Russische bedrijven de Nederlandse trust sector gebruiken. Paul Tang, Europarlementariër voor de Partij van de Arbeid, vertelt over de implementatie van Europese regels voor meer financiële transparantie in Nederland. Tot slot, zal een panel discussie volgen over de vraag hoe beneficial ownership transparantie in Nederland georganiseerd moet worden.

Bent u geïnteresseerd? U kunt zich via deze link registreren en wij hopen u op 1 juli in het Nutshuis te zien bij onze UBO-conferentie!

Civil Society Advancing Beneficial Ownership Transparency (CSABOT) is a project that implements the Preparatory Action – Capacity Building Programmatic Development and Communication in the Context of the Fight against Money Laundering and Financial Crimes. This project is performed by Transparency International Secretariat (TI-S), together with Tax Justice Network (TJN), Transcrime – Università Cattolica del Sacro Cuore (Transcrime – UCSC) and the Government Transparency Institute (GTI), under a contract with the European Union represented by the European Commission. The opinions expressed are those of the contractors only and do not present an official view of the European Commission.