NSC koploper in vergelijking verkiezingsprogramma’s op transparantie, integriteit en anti-corruptie

Andor AdmiraalGovernance, Integriteit, Nationaal, Politiek

Ambities politieke partijen stellen teleur; GroenLinks-PvdA, Volt en D66 in tweede tranche

Transparency International Nederland heeft de programma’s van de grootste politieke partijen vergeleken op hun ambities op het terrein van transparantie, integriteit en anti-corruptie. Hieruit blijkt dat politieke partijen vooral weinig voorstellen op dit gebied in het programma hebben opgenomen. De nieuwe politieke partij NSC heeft duidelijk de meeste ambities, op enige afstand gevolgd door GroenLinks-PvdA, Volt en D66. Een aantal partijen krijgt van Transparency een negatieve score: zij doen juist voorstellen om Nederland mínder transparant en integer te maken.

Aanbevelingen

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen heeft Transparency de programmacommissies van alle politieke partijen die momenteel in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd een aantal concrete aanbevelingen toegestuurd die Nederland kunnen versterken op het gebied van integriteit, transparantie en anti-corruptie. Vervolgens heeft de anti-corruptieorganisatie de definitieve versie van de programma’s vergeleken met deze aanbevelingen. Partijen krijgen voor opname van een aanbeveling 1 tot 3 punten toegekend, afhankelijk van de mate en wijze waarin de voorstellen zijn uitgewerkt. Dit levert de volgende scores op voor de verschillende partijen:

Lousewies van der Laan is directeur van Transparency International Nederland: “Er wordt veel gesproken over een nieuwe bestuurscultuur, maar om dat concreet te maken zijn hele concrete stappen nodig die moeten worden gezet, bijvoorbeeld om de politiek meer afrekenbaar te maken. Maatregelen om het lobbyen transparanter te maken en de baantjescarrousel tussen politiek en lobbykantoren wat minder soepel te laten draaien, bijvoorbeeld. Als we echter kijken naar de programma’s, dan valt de prioriteit die dit soort onderwerpen krijgen tegen. De nieuwkomer NSC van Pieter Omtzigt springt er wel positief uit; mocht hij deelnemen aan een coalitie dan hopen wij dat hij ook veel van deze punten uit zijn programma zal inbrengen in een eventueel regeerakkoord, zodat er hier de komende jaren echt stappen kunnen worden gezet”.

Geen stemadvies

De vergelijking van de verkiezingsprogramma’s houdt alleen rekening met wat partijen in hun programma’s hebben opgenomen, niet met bijvoorbeeld hun stemgedrag in de Tweede Kamer of met de standpunten van partijen die niet in hun programma zijn opgenomen. Hierin verschilt de programmavergelijking van Transparency met bijvoorbeeld de Stemwijzer, waar organisaties met partijen overleggen hoe zij exact denken over specifieke punten. Van der Laan: “Ons doel is kiezers een snelle manier te geven om te zien welke partijen in prioriteit leggen bij onderwerpen als klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en het bestrijden van witwassen en ondermijnende criminaliteit. Het is ook een aanmoediging voor partijen om speerpunten op het gebied van integriteit vooral niet te vergeten in hun programma en om deze ook concreet te maken”.

Voor meer informatie, zie onze pagina over de verkiezingen.