Het begin van de wereldwijde anti-corruptiehandhaving?

Anne Scheltema BeduinExtern nieuws, Internationaal, Media, Nationaal, News, Nieuws, Uncategorized

Maandag verscheen er een artikel op www.fcpablog.com met de titel Here’s proof the era of global enforcement is upon us (Hier is het bewijs dat het tijdperk van de wereldwijde handhaving aangebroken is). Het artikel laat zien dat landen buiten de Verenigde Staten ook actief bezig zijn met anti-corruptie handhaving:

  •  SBM Offshore heeft een schikking betaal van $240 miljoen aan de Nederlandse autoriteiten. De schikking heeft betrekking op ongeoorloofde betalingen aan agenten en buitenlandse ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.
  • Het Schotse International Tubular Services, actief in de olie-en gasdienstverlening, kreeg een boete van $267.000 van het Schotse Openbaar Ministerie. Het bedrijf heeft toegegeven dat een voormalige medewerker steekpenningen had betaald om een contract te winnen.
  • Rheinmetall AG, een Duitse auto-onderdelenfabrikant, heeft gemeld dat een dochteronderneming $46 miljoen heeft betaald om een onderzoek naar omkoping af te kopen.
  • Het Noorse Yara International heeft een boete gekregen van $48 miljoen van de Noorweegse autoriteiten omdat ze in totaal $12 miljoen aan steekpenningen hebben betaald tussen 2004 en 2009. Het kunstmestbedrijf heeft toegegeven dat het ambtenaren in Rusland, India en Libië heeft omgekocht.
  • De Nederlandse autoriteiten hebben voor $7 miljoen geschikt met KPMG. KPMG zou een cliënt, Ballast Nedam, geholpen hebben met het verbergen van dubieuze betalingen.
  • De Noorse anti-corruptie autoriteiten hebben een aanklacht ingediend tegen Kongsberg Gruppen, een technologie-en defensiebedrijf. Het zou hier gaan om leveringen van communicatieapparatuur aan Roemenië tussen 1999 en 2008.
  • Het Duitse MAN AG, maker van trucks en dieselmotoren, heeft $344 miljoen betaald aan boetes en onderzoekskosten voor een omkopingsschandaal.
  • Het Canadese constructiebedrijf SNC-Lavalin is vorige week aangeklaagd voor corruptie en fraude.
  • Het Engelse GlaxoSmithKline, een farmaceutisch bedrijf, werd in China schuldig bevonden aan omkoping en kreeg een boete van $490 miljoen.

De groeiende aandacht voor anti-corruptiehandhaving is positief. Er kunnen echter wel wat kritische opmerkingen gemaakt worden bij dit artikel. Hoewel het er inderdaad naar uitziet dat steeds meer landen actief bezig zijn met het bestrijden van corruptie, lijken dit vooral de Westerse landen te zijn. Misschien is het nog iets te vroeg om het te hebben over het tijdperk van de wereldwijde anti-corruptiehandhaving? Er kunnen ook kanttekeningen geplaatst worden over de manier waarop er gehandhaafd wordt. Zo verschilt de impact van een schikking over het algemeen van die van een rechtszaak. In dit overzicht worden bovendien alleen bedrijven genoemd, hoe zit het met de individuen die over de schreef gaan?

De auteur van het artikel zal in een volgend stuk aantonen dat effectieve wereldwijde anti-corruptie handhaving ook betekent dat de autoriteiten individuen aanpakken.