Tweede corruptiezaak aan het licht gekomen

Lotte RooijendijkExtern nieuws, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 21 Oktober 2015 – Terwijl er steeds meer informatie openbaar wordt gemaakt over de aanhouding van de agent uit Weert, is vorige week een tweede grote corruptiezaak in verband met handhaving aan het licht gekomen. Deze keer gaat het om de arrestatie van een Rechercheur van de Koninklijke Marechaussee. Ook hij wordt verdacht van het lekken van gevoelige informatie aan criminelen.

De 27-jarige rechercheur werkte binnen het Schipholteam, een samenwerking tussen de Marechaussee en Douane om internationale handel in illegale middelen zoals wapens en drugs tegen te gaan. Hij werd eind september al aangehouden. De Marechaussee heeft verder nog geen informatie vrijgegeven omdat het onderzoek nog in volle gang is. De raadkamer van de rechtbank heeft begin vorige week besloten dat hij nog zeker 2 maanden vast zal zitten.

De man is vooralsnog gearresteerd voor verdacht van beroepsschending in de vorm van het lekken van gevoelige informatie aan criminelen.

Ondertussen bracht RTL Nieuws nieuwe informatie uit over de verdachte agent uit Brabant. 29 september werd de 28-jarige Mark M. uit Weert opgepakt omdat ook hij wordt verdacht van het doorverkopen van gevoelige informatie. Naast verdenking van beroepsschending zit hij tevens vast voor verdenking van corruptie en witwassen.

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat M. bovendien inkomsten had uit zijn eigen bedrijf Fur International waarmee hij handelt in kleding van en naar Oekraïne. Bovendien heeft hij recentelijk een ander bedrijf opgestart: Drive-R dat volgens het handelsregister een autoverhuurzaak is. Het viel vrienden en kennissen al op dat hij wel ‘erg veel verdiende’ bij de politie, gezien zijn levensstijl (dure vakanties en auto’s).

Een eerder bericht over de corruptiezaak in Brabant is hier te lezen. Een artikel over corruptiegevoelige agenten en hoe criminelen hier bewust op inspelen vind je hier.