Corruption Perceptions Index 2015: TI-NL BIJ NOS

Lotte RooijendijkAlgemeen, Europees, Extern nieuws, Feature, Intern nieuws, Internationaal, Media, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 28 januari 2016 – Namens Transparency International Nederland is bestuurslid Donald Kalff op woensdag 27 januari in gesprek gegaan over de nieuwe Corruption Perceptions Index met NOS Radio 1 tijdens het ochtendjournaal.

De aanleiding van dit gesprek was de lancering van de nieuwe Corruption Perceptions Index. Daaruit bleek dat Denemarken het minst corrupte land ter wereld blijft en ook de onderkant van de lijst ongewijzigd is gebleven, met Somalië en Noord-Korea als hekkensluiters.

Nederland in de Corruption Perceptions Index

Nederland is iets gestegen ten opzichte van voorgaande jaren en neemt de vijfde plaats op de lijst in, gedeeld met Noorwegen. De opbouw van de index wordt verzorgd door twaalf vooraanstaande instituten in de wereld, waaronder de Wereldbank, het Economic Forum en de Bertelsmann Foundation. De lichte stijging is te danken aan een wat positievere inschatting van de Bertelsmann Foundation, die vooral kijkt naar het beleid op economisch, politiek en sociaal gebied en het vermogen van de Nederlandse overheid om deze zaken ook te implementeren. In deze subindex heeft Nederland wat vooruitgang geboekt.

Dat wil echter niet zeggen dat er geen verdere vooruitgang mogelijk is op vele andere punten. De Scandinavische landen prijken al jaren bovenaan de lijst, en dat is niet voor niets. Op het terrein van bestuur loopt Nederland ver achter bij Denemarken en Finland. We krijgen ook nog een veeg uit de pan van de rapporteurs: wat wij in Nederland toch vooral benadrukken is integriteit en transparantie. Corruptie blijft een woord wat we niet graag gebruiken. Dat moet vaker gebeuren. Corruptie gaat om de misbruik van toevertrouwde macht voor eigen gewin. Dat is een brede definitie, het gaat veel verder dan het aannemen van steekpenningen door wethouders of van bevriende aannemers.

“Corruptie kent vele gedaanten. De taak van Transparency International Nederland is om daar de vinger op te blijven leggen”, aldus Kalff.

De belangrijkste functie van de Corruption Perceptions Index is overheden op elk niveau te motiveren om te bekijken waar de hoger geplaatste landen hun positie aan te danken hebben.

Oekraïne in de Corruption Perceptions Index

Tijdens de uitzending is in het bijzonder aandacht besteed aan Oekraïne, omdat we vanuit Nederland, onder andere vanwege het aankomend referendum, met veel belangstelling toekijken naar de ontwikkelingen in dit land. Oekraïne is ten opzichte van het voorgaande jaar 12 plaatsen gestegen, van plaats 142 in 2014, naar plaats 130 in 2015. Met Porosjenko aan het hoofd heeft dit land beloofd om corruptie met wortel en tak uit te roeien. Hoewel er grote stappen zijn gezet, is de vooruitgang vooralsnog traag. Eind 2014 is er een geavanceerde wetgeving geïntroduceerd om corruptie te bestrijden. Ook is er een nationaal anti-corruptiebureau opgericht dat zich bezighoudt met de preventie van corruptie. Echter zijn deze activiteiten pas eind vorig jaar gestart, waardoor de echte vooruitgang pas volgend jaar zichtbaar zal zijn. Desalniettemin is er een grote omwenteling te zien in “Sovjet-corruptie” waar in Oekraïne, als enige land in deze regio, regel- en wetgeving wordt ontwikkeld om hiermee korte metten te maken. De basis is gelegd, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de uitvoering hiervan. Er is een maatschappelijk middenveld ontstaan met een leidende rol van Transparency International Oekraine, om ervoor te zorgen dat de weerstand die er is, stukje bij beetje te overwinnen. TI-NL over CPI 2015 bij NOS Journaal op Radio 1