sport

Matchfixing: TI-NL bij Radio 1

Lotte RooijendijkAlgemeen, Extern nieuws, Feature, Internationaal, Media, Nationaal, News, Nieuws, Uncategorized

Amsterdam, 22 januari 2016 – Namens Transparency International Nederland is bestuurslid Gerke Berenschot op dinsdag 19 januari in gesprek gegaan over matchfixing (wedstrijdmanipulatie) met NPO Radio 1, bij het radioprogramma “Met het oog op morgen”.

De aanleiding van dit gesprek was de recentelijke bekendmaking dat matchfixing in de tennissport regelmatig voorkomt. Deze week onthulde BBC geheime dossiers waaruit blijkt dat 16 spelers uit de top 50 op het matje zijn geroepen bij de Tennis Integrity Unit (TIU) over verdenkingen van matchfixing.

De TIU – die werd opgericht als sportpolitie – verklaarde dat zij een zero-tolerance beleid hanteert ten aanzien van weddenschapgerelateerde corruptie. Ondanks dat mochten alle spelers, met inbegrip van de winnaars van de Grand Slam-titels, blijven spelen. Hierdoor ontstaan vragen omtrent de effectiviteit van de TIU.

Ook Nederlanders verdacht van matchfixing

Ook twee Nederlandse tennissers worden verdacht van matchfixing. De Nederlandse Tennisbond KNLTB heeft de wedstrijd tussen de Nederlanders Boy Westerhof en Antal van der Duim, gespeeld in 2014, opgegeven voor een onderzoek. Vooralsnog is er geen veroordeling geweest en de kans dat dit gaat gebeuren is niet groot, omdat het moeilijk blijft om een dergelijke matchfixing te bewijzen.

De vraag die terecht werd gesteld vanuit Radio 1: “Is een eigen integriteitscommissie voldoende om de sport integer te houden?” Berenschot gaat hier uitgebreid op in tijdens de uitzending. Ook wordt besproken welke sporten gevoelig zijn voor matchfixing en waarom, en waar in de wereld matchfixing op grote schaal plaatsvindt. Sportcorruptie – NOS Met het Oog op Morgen (vanaf 34:18 tot 42:25).