sport

Seminar – Transparantie & Corruptiebestrijding in Sport

Lotte RooijendijkAlgemeen, Evenementen, Feature, Nationaal, Symposium, Wetgeving

Amsterdam, 23 februari 2016 – Dat er een noodzaak bestaat aandacht te besteden aan effectieve anti-corruptiemaatregelen en bevordering van goed bestuur in de sport – zeker ook rond de toekenning en uitvoering van grote sportevenementen – heeft de afgelopen periode uitgewezen. Op dit moment worden de belangrijkste bestuurders van FIFA door Amerikaanse en Zwitserse opsporingsinstanties beschuldigd van corruptie en worden verschillende WK-bids in verband gebracht met corruptie. Dit zijn de twee grootste sportorganisaties ter wereld. Atletiek, ‘de moeder aller sporten’, staat onder grote druk omdat de president van de IAAF wordt beschuldigd positieve dopingtests van atleten tegen een groot omkoopbedrag te doen verdwijnen.

Sport en samenleving kunnen de ogen niet meer sluiten voor corruptie. De bedreiging van integriteit en sport was eerder niet groter en het onderwerp is nooit actueler geweest dan op dit moment.  Een gebrek aan integriteit in de sport vormt een bedreiging die de kern van sport raakt en compleet tegen de sportbeleving indruist: fair play en wederzijds respect. Wereldwijd verblijdt en verbindt sport miljarden mensen en mag daarom niet worden misbruikt voor persoonlijk gewin. Wil sport zoals vroeger een voorbeeldfunctie voor de maatschappij blijven vervullen, dan is het noodzakelijk om de integriteit van sport te beschermen en met transparant beleid het vertrouwen te herwinnen.

Transparantie en Corruptiebestrijding in Sport

Dit vormt de aanleiding voor Transparency International Nederland om op 16 maart 2016 een interactief seminar te organiseren in het Olympisch Stadion over de bedreiging die corruptie vormt voor de sport. Het seminar ‘Transparantie en Corruptiebestrijding in Sport‘ richt zich op de maatregelen die internationaal getroffen zijn om corruptie aan te pakken en op de verbeteringen die er nog te behalen zijn. Bekende sprekers zoals Michael van Praag – Voorzitter KNVB & vice-voorzitter UEFA, Jan Loorbach – Advocaat, oud-bestuurslid NOC*NSF & vice-voorzitter EU Expert Group Good Governance, en Marjan Olfers – Juriste & Hoogleraar Sport & Recht VU Amsterdam, delen hun expertise en een debat wordt ontlokt tussen spreker en publiek om constructieve oplossingen te stimuleren.

In het bijzonder zal worden ingegaan op de rol van ‘good governance in sport’ en ‘omkoping en corruptie in de sport’:

Good governance in sport – met speciale aandacht voor de uitdagingen rondom ‘accountability & auditing’ nadat een groot sportevenement is toegekend: organisatiecomites doen vaak (verplicht) veel mooie beloftes tijdens de kandidaatstelling, maar als het evenement eenmaal is toegewezen  blijkt er weinig controle op die beloftes te bestaan. Dit belangrijke onderwerp is vooralsnog onderbelicht waardoor er veel ruimte is voor waardevolle toevoegingen aan dit debat.

Omkoping en corruptie in de sport – sportbestuurders en atleten blijken, soms op grote schaal, omkoopbaar. TI-NL wijst op de cultuur van omkoping die de sport bedreigt – zoals recent nog in het nieuws kwam betreffende een groot aantal tennisspelers verdacht van matchfixing. Deze cultuur blijkt voor de sport heel moeilijk zelf te veranderen.

Tijdens het seminar komen vragen aan de orde als:

  1. Is stimuleren van good governance voldoende om sport te vrijwaren van corrupte bestuurders?
  2. Heeft sport een voldoende groot zelfreinigend vermogen?
  3. Kan sport worden geholpen bij het effectief signaleren en handhaven van niet-integer gedrag?
  4. Is good governance in sport momenteel al te afhankelijk van externe partijen als Amerikaanse opsporingsinstanties?
  5. Welke maatregelen kunnen beleidsmakers, opsporingsautoriteiten, bedrijven en het publiek treffen om de efficiëntie en effectiviteit van corruptiebestrijding in sport te vergroten?

Het voorlopige programma

16:00 – 16:10 uur Welkom en inleiding Frank Erftemeijer (voorzitter TI-NL)

16:10 – 16:40 uur Keynote speaker, Michael van Praag

16:40 – 17:30 uur Paneldiscussie onder leiding van Gerke Berenschot (bestuurslid TI-NL)

17:30 – 17:50 uur Vragen en plenaire discussie

17:50 – 18:00 uur Afsluitende woorden Gerke Berenschot (bestuurslid TI-NL)

18:00 – 19:30 uur Borrel

Venue

1928 Olympic Room, Olympisch Stadion

U kunt zich nu aanmelden via: https://transparency.banster.nl/events

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor dit event.