Oproep aan het Nederlandse volk vanuit Oekraïne

Lotte RooijendijkAlgemeen, Extern nieuws, Feature, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, News, Nieuws, Organisatie, Uncategorized

Amsterdam, 30 maart 2016 – Het Oekraïense maatschappelijke middenveld doet een oproep aan het Nederlandse volk om de associatieovereenkomst te ondersteunen en hen daarmee een cruciaal stappenplan te bieden om een regeringsbeleid van hoog niveau in te voeren. Met het verdrag kan de omslag van de Oekraïense economie en samenleving sneller en effectiever plaatsvinden.

De Oekraïners herdenken de gebeurtenissen die precies twee jaar geleden in Kiev plaatsvonden: het hoogtepunt van de Revolutie van de Waardigheid (ook bekend als Euromaidan), wat bloedvergieten en de dood van meer dan honderd vreedzame betogers tot gevolg had.

In Oekraïne gingen er voor het eerst mensen de straat op toen bekend werd dat de toenmalige president Viktor Janoekovitsj besloten had de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne niet te tekenen. Een week later, na een gewelddadige repressie van de protestmarsen, breidde de opstand zich verder uit over het land. Een ware Revolutie van de Waardigheid brak uit toen de grondrechten en vrijheid van meningsuiting werden geschonden door het regime van de voormalige president.

Mensenrechten, corruptiebestrijding en verantwoordingsplicht

Als je een gemiddelde Oekraïener vraagt waar Euromaidan om ging, zouden ze je zeggen dat het ging om mensenrechten, corruptiebestrijding en de verantwoordingsplicht van de regering. Het ging niet om het lidmaatschap van de Europese Unie. Maar het betrof wel de Europese droom, als je onder “Europees” democratie en rechtsstaat verstaat.

De Revolutie van de Waardigheid lijkt misschien iets uit het verleden, maar de strijd gaat nog steeds door, zij het niet op straat dan wel binnen overheidsinstellingen. Oekraïne heeft de associatieovereenkomst hard nodig, want het biedt het land een cruciaal stappenplan om een regeringsbeleid van hoog niveau in te voeren. Dit is waar zo veel Oekraïners hun leven voor hebben gegeven. Ook zonder de associatieovereenkomst kan Oekraïne de corruptie bestrijden, de mensenrechten verdedigen en de economie moderniseren, maar mét dit verdrag kan de omslag van de Oekraïense economie en samenleving veel sneller en effectiever plaatsvinden.

De associatieovereenkomst is niet ondertekend omdat dit door Brussel en de Europese Unie is opgelegd. Het verdrag werd ondertekend omdat de Oekraïense bevolking gedurende drie lange wintermaanden de moed had om de straat op te gaan om hun eisen kracht bij te zetten.

Oproep om ‘ja’ te stemmen

Op 6 april 2016 houdt Nederland het referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Om de associatieovereenkomst in werking te stellen, hoeft er nog slechts één stap gezet te worden: ‘Ja’ stemmen tijdens het referendum in Nederland.

oproep

“Help ons een betere toekomst te hebben”

Aljona Getmantsjoek, directeur van de denktank “Institute of World Policy”

Irina Bekesjkina, directrice van het Instituut voor Democratisering Ilko Koetsjeriv

Ihor Kolioesjko, bestuursvoorzitter van het Centre of Policy and Legal Reform

Oleh Rybatsjoek, voorzitter van de NGO “Centre UA”

Oleksij Chmara, uitvoerend directeur van Transparency International Oekraïne

Jevhen Fedsjenko, medeoprichter en directeur van StopFake

Sergei Sidorenko, redacteur van de ngo “Europese Pravda”

Bogdan Globa, uitvoerend directeur van LHBT-organisatie “Totsjka Opory” | Fulcrum

Alya Shandra, hoofdredacteur van Euromaidan Press

Oleksandra Matvijtsjoek, directeur van het Centre for Civil Liberties

Anna Goloebovska-Onisimova, voorzitter van de Oekraïense milieu-NGO “MAMA-86”

Oleksij Matsoeka, directeur van de ngo “Donetsk Institute of Information”