TransparencyCamp

Unconference: TransparancyCamp Europa in Amsterdam

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Integriteit, Internationaal, Nationaal, News, Nieuws, Uncategorized, Wetgeving

Amsterdam, 18 mei 2016 – TransparencyCamp Europa zal plaatsvinden op 1 juni 2016 in Amsterdam in het kader van het EU-voorzitterschap. Tijdens deze unconference over open overheid komen ontwikkelaars, journalisten, diplomaten, ambtenaren, activisten, studenten en programmeurs uit heel Europa samen om ideeën uit te wisselen en te debatteren over openbaarheid van bestuur, open data en transparantievraagstukken in Europa. De bijeenkomst is een initiatief van het Nederlands EU-voorzitterschap en de Open State Foundation en zal het eerste TransparencyCamp in Europa zijn.

De opzet van de bijeenkomst is een zogenaamde ‘unconference’ wat betekent dat de deelnemers de agenda bepalen. Ideeën kunnen worden ingestuurd en over onderwerpen die voorgesteld zijn als agendapunten kan worden gestemd. Op deze manier kunnen deelnemers zelf bepalen wat zij belangrijk vinden. Transparency International Nederland zal als deelnemer aan het TransparencyCamp ook een deel van de agenda vullen.

Door de deelname van ambtenaren, programmeurs, activisten, studenten, diplomaten en journalisten wordt er vanaf verschillende kanten naar de mogelijkheden voor een open overheid gekeken. Het concept van TransparencyCamp wordt in Washington al enkele jaren met succes toegepast.

unconference

App-competitie en hackathons

De conferentie is een onderdeel van een reeks activiteiten om ‘open overheid’ te promoten en te verbeteren in Europa. Naast de bijeenkomst is er een open data app-competitie en worden er hackathons georganiseerd in verschillende Europese hoofdsteden. Het is de bedoeling dat deze activiteiten de toegang van de burger tot informatie over Europese besluitvorming vergroten. “Ik heb groot vertrouwen in de creativiteit en innovatiekracht van burgers om ons met technologie te verrassen en apps te ontwikkelen die meer inzicht geven in Europese besluitvorming en die beter gebruik maken van de reeds beschikbare open data,” sprak Minister Koenders.

unconference

Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation, benadrukte het belang van open databeleid binnen de EU: “Overheden moeten zich afvragen welke data burgers echt willen. Deze evenementen en de applicaties die ze opleveren kunnen als katalysator dienen voor het verbinden van burger en Europese Unie. Burgers zullen steeds meer transparantie eisen en de EU zal hierop een antwoord moeten geven.” Initiatieven als deze kunnen bijdragen aan het verkleinen van de afstand tussen burgers en de EU.

Unconference: TransparencyCamp Europa

De unconference TransparencyCamp Europa zal op 1 juni 2016 van 09:30 tot 19:00 in Amsterdam plaatsvinden bij Pakhuis de Zwijger. Het adres is Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam.

De winnaars van de hackathons en de app-competitie zullen daar bekend worden gemaakt. Meer informatie over de bijeenkomst kan worden gevonden op de website van TransparencyCamp Europe. Hier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over ontwikkelingen rondom het evenement en registreren als deelnemer van deze unconference. Ook Transparency International Nederland zal aanwezig zijn bij het evenement en bijdragen aan een interessante discussie over de mogelijkheden voor een open overheid. Het belooft een mooie en indrukwekkende uitwisseling van ideeën te worden.