Nacht van de Dictatuur: 9/9 a.s.

Anne Scheltema BeduinAankondigingen, Corruptie, Evenementen, Extern nieuws, Feature, Nationaal, News, Nieuws, Sport

Amsterdam, 1 september 2016 – Volgende week vrijdag en zaterdag vindt de nacht van de dictatuur plaats in o.a. Den Haag. Denk je dat Hitler goed kon dichten? Is corruptie schadelijk voor de democratie? Wat zou het lievelingseten van Stalin zijn geweest? Hoe blijf je digitaal verborgen voor een dictatuur? Op vrijdagavond 9 september krijg je antwoord op deze en veel meer andere vragen tijdens de Nacht van de Dictatuur met o.a. Femke Halsema, Paul Damen & Gerke Berenschot van Transparency International Nederland.

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 september vindt de zesde Nacht van de Dictatuur plaats in Den Haag (bij ProDemos, de Gevangenpoort, Nieuwspoort en Atrium), Rotterdam (bij Arminius) en Amsterdam (bij De Balie). Femke Halsema zal in Den Haag de Nacht openen met een lezing. In Rotterdam opent Arend Jan Boekestijn de Nacht.

Masterclass corruptie

Op vrijdagavond, om 23:00 kunt u een masterclass corruptie volgen in Studio Dudok (in het Haags media centrum, tegenover de Tweede Kamer en het Binnenhof). Onder leiding van Martijn de Greve (bekend van onder andere Politieke Junkies) sluiten we de Nacht af. Drie masters nemen je mee op een multimediale ontdekkingstocht langs corrupte casussen. De vraag die centraal staat: is corruptie schadelijk voor de democratische rechtsstaat?

Floor Boon, journalist bij de NRC, legt je uit hoe de Braziliaanse politiek onlosmakelijk en onsmakelijk verbonden is met het oliebedrijf Petrobras, met onder andere de afzetting van president Dilma Rousseff tot gevolg.

Gerke Berenschot, bestuurslid van Transparency International Nederland, vertelt over de corrupte praktijken van de FIFA. Hoe komt het dat corrupte poppetjes steeds weer worden herkozen? En in hoeverre kan de FIFA gelinkt worden aan de mensenrechtenschendingen in WK-gastlanden?

Eric Smit, journalist bij Follow the Money, spreekt over één van de grootste journalistieke onthullingen aller tijden: de Panama Papers. Hoe hebben deze onthullingen de democratie beïnvloed en hoe konden premiers en presidenten jarenlang belasting ontduiken?

Kijk op www.nachtvandedictatuur.nl voor het programma en de kaartjes!

Dictatuur