Argentinië

Oud-president Argentinië aangeklaagd voor corruptie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 28 december 2016 – In Argentinië is oud-president Cristina Fernández de Kirchner in staat van verdenking gesteld in verband met een corruptiezaak, waarbij op onrechtmatige wijze overheidscontracten zouden zijn toegewezen. De begunstigde is naar verluidt een bevriende zakenman van Fernández de Kirchner. Ook moeten een voormalig minister en oud-secretaris openbare werken zich voor de rechter verantwoorden wegens “een illegale samenzwering die zich frauduleus bestuur tot doel stelde”. 

Strafrechtelijk onderzoek Argentinië

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op mogelijk illegale toekenning van overheidsopdrachten aan bepaalde ondernemers, waaronder de bevriende zakenman van de oud-president.  Volgens de uitspraak zijn publieke gelden bestemd voor openbare werken tussen mei 2013 en december 2015 illegaal toegekend. De bevriende zakenman, een zakenmagnaat in Argentinië, wiens constructiebedrijf naar verluidt profiteerde van de onrechtmatig toegewezen overheidscontracten, is een half jaar geleden al veroordeeld en gearresteerd voor zijn betrokkenheid in verschillende corruptiezaken. Hij zou een vriend geweest zijn van de overleden Nestor Kirchner, oud-president en echtgenoot van Fernández de Kirchner. Fernández de Kirchner volgde in 2007 haar man Néstor Kirchner (1950-2010) als president van het land op en regeerde tot eind 2015. Beiden zijn leiders geweest van de radicale vleugel van de Peronistische beweging. Deze populistische stroming is ontstaan met het regime van dictator Juan Perón (1895-1974).

Oud-president ontkent beschuldigingen

De rechter zou geld en goederen van de Argentijnse ex-president ter waarde van ruim 615 miljoen euro hebben laten bevriezen. Fernández de Kirchner heeft nog geen commentaar geleverd op de aanklacht maar heeft de beschuldigingen herhaaldelijk ontkend. Volgens haar gaat het om een afrekening van haar opvolger, huidig president Mauricio Macri.

Fernández werd in het verleden al meerdere malen aangeklaagd voor betrokkenheid in verschillende corrupte en illegale zaken. Zo werd de oud-president in mei 2015 beschuldigd op grond van manipulatie van de wisselkoers, wat voor economische schade voor de overheid zorgde. Ook probeerde een Argentijnse rechter een onderzoek te herstarten naar de vermeende cover-up van de verdachte Iraniërs rondom de bomaanslag op de Argentijnse Israëlitische Mutual Association in 1994,  waarbij 85 mensen werden gedood.

Tot op heden is niemand veroordeeld voor de misdaad, maar in januari 2015 beschuldigde een aanklager in Argentinië Fernández Kirchner op verdenking van het in de doofpot stoppen van de ware toedracht van de bomaanslag in 1994. De regering zou de oliehandel met het land te belangrijk hebben gevonden. De president heeft ook deze beschuldigingen altijd tegengesproken. De aanklager werd eind januari dood gevonden door een hoofdschot vlak voordat hij de zaak aan het Congres zou presenteren. Zijn dood blijft onopgelost.