CPI

Aankondiging: lancering CPI 2016 op 25 januari 2017

Lotte RooijendijkAankondigingen, Algemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Integriteit, Internationaal, News, Nieuws, Onderzoeken, Press Release

Amsterdam, 19 januari 2017 – Op 25 januari is de lancering van de 22ste jaarlijkse Corruption Perceptions Index 2016 van Transparency International. Dit jaar rangschikt de index 176 landen / gebieden op het vermeende niveau van corruptie in de publieke sector. Somalië en Noord-Korea werden gezien als de meest corrupte landen van 2015. Wie staat bovenaan de lijst in 2016 en waar staat Nederland dit jaar? Ontdek het op 25 januari wanneer we de nieuwe Corruption Perceptions Index lanceren!

CPI meet waargenomen niveau van corruptie

Allereerst is het van belang dat de CPI gaat over corruptie binnen de publieke sector. Corruptie-incidenten binnen de private sector hebben over het algemeen geen invloed op de score van een land. Ten tweede meet de CPI het waargenomen niveau van corruptie. Dus een verandering in score weerspiegelt een verandering in de perceptie van de mensen uit het bedrijfsleven en nationale deskundigen wiens beschouwingen onderdeel uitmaken van de Index. We weten dat deze waarnemingen een goede maatstaf zijn voor de werkelijke mate van corruptie, maar veranderingen in de perceptie kunnen bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door veranderingen in de beschikbare informatie over de corruptie in ons land.

Lancering CPI 2016

De score van de CPI 2016 is opgebouwd uit dertien verschillende bronnen. Alle bronnen beoordelen de perceptie van corruptie in de publieke sector, maar ze hebben betrekking op verschillende aspecten van het probleem (en zijn afkomstig van verschillende perspectieven en mensen, zoals het bedrijfsleven versus academische deskundigen), die zouden kunnen leiden tot een iets andere beoordeling. Juist het feit dat de CPI-score is gebaseerd op meerdere bronnen, die verschillende aspecten van corruptie dekken, geeft kracht aan de index. Het dient als een rijke en betrouwbare bron bij het begrijpen van relatieve corruptieniveaus rond de wereld.

Corruption Perceptions Index 2016
online beschikbaar op 25 januari 2017
via www.transparency.nl of www.transparency.org

Ondersteunend materiaal zal beschikbaar zijn en individuele gesprekken kunnen worden geregeld. Voor eventuele persvragen kunt u contact opnemen via communicatie@transparency.nl

Wilt u meer weten? Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom corruptie, fraude en omkoping. Wilt u ons campagnewerk ondersteunen? Word dan lid van Transparency International Nederland.