Medvedev

Het vermeende geheime vermogen van Medvedev

Lotte RooijendijkBelangenverstrengeling, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, News, Nieuws, Onderzoeken

Amsterdam, 9 maart 2017 – Uit recent onderzoek van de anti-corruptiebeweging van Aleksej Navalny blijkt dat de Russische premier Dmitri Medvedev, de rechterhand van Poetin, zou beschikken over een vermogen van tenminste 1 miljard euro. Dit is opmerkelijk, aangezien Medvedev officieel een jaarsalaris van rond de 100.000 euro heeft. Het gigantische verschil tussen het geschatte vermogen en het officiële jaarlijkse salaris van de premier zou zijn verkregen door vermeend corrupt handelen.

Aan het licht door onderzoek Navalny

Navalny kwam deze week met een onthulling uit een opvallende hoek. Een onderzoek van zijn organisatie wees uit dat een van de belangrijkste politieke spelers van Rusland, premier Medvedev, op ‘onverklaarbare’ wijze over een vermogen van meer dan 1 miljard euro zou beschikken. Het onderzoek begon te lopen na een opmerkelijke bevinding door een hack van de mobiele telefoon van Medvedev in 2014. Toen kwam aan het licht dat hij zijn sportschoenen niet onder zijn eigen naam zou bestellen, maar via een Russisch bedrijf. Via dit bedrijf heeft de organisatie van Navalny vervolgens geprobeerd de rest van het vermogen van Medvedev in kaart te brengen. Het is overigens niet de eerste Russische ambtenaar waarover Navalny een vermeend corruptieschandaal onthuld. Eerder kwamen details over het vermeende corrupte handelen van onder andere de minister van Defensie en het hoofd van het Openbaar Ministerie boven tafel.

Navalny was de afgelopen tijd vaker in het nieuws. In 2011 richtte Navalny de onafhankelijke NGO ‘the Anti Corruption Foundation’ op. Dit werd door de autoriteiten getolereerd, maar op het moment dat Navalny aangaf ook politieke ambities te hebben en zich kandidaat te willen stellen voor het presidentschap, werd hij aangeklaagd op grond van fraude en verduistering. Navalny beargumenteert dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. In februari werd Navalny schuldig bevonden voor fraude. Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar en kan hierdoor mogelijk niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2018. Dit is een tegenslag voor Navalny, die van plan was een sterke tegenstander van Poetin te worden in de presidentsverkiezingen.

medvedev

De luxe van Medvedev

Het vermeende vermogen van premier Medvedev zou hem één van de rijkste mannen van Rusland maken. Hij zou beschikken over meerdere statige villa’s in Rusland. Verder zou hij in het bezit zijn van een appartementencomplex in Sint-Petersburg dat van alle gemakken is voorzien. Zo zijn er enkele woningen van het complex voorzien van een lift om de auto naar de juiste etage te verplaatsen. Ook buiten Rusland zou de premier beschikken over luxe eigendommen. Zo zou hij in het bezit zijn van verschillende wijngaarden, zoals een wijnbedrijf in Zuid-Rusland en een wijngaard in Siena dat onderdeel is van een landgoed met slot uit de zeventiende eeuw. Bovendien stelt Navalny dat Medvedev de eigenaar is van twee grote jachten ter waarde van tenminste 100 miljoen euro.

Sprake van corrupte praktijken?

De bezittingen van Medvedev zouden niet rechtstreeks op zijn naam staan, maar op naam van liefdadigheidsfondsen en andere bedrijven die beheerd worden door bekenden van Medvedev. Er wordt vermoed dat verschillende bedrijven, zoals Gazprombank, en oligarchen smeergeld aan deze bedrijven en fondsen zouden hebben betaald. Volgens Navalny is er sprake van schijnconstructies die moeten verhullen dat de bezittingen daadwerkelijk van Medvedev zijn.

Medvedev

Kremlin verwerpt verdenkingen corruptie Medvedev

Volgens de Washington Post betitelde het Kremlin de verdenkingen al snel als een stunt om aandacht te trekken door een zelfbenoemde presidentskandidaat die geen schijn van kans maakt om het presidentschap te winnen. Natalya Timakova, woordvoerster van Medvedev, stelt dat er geen reden is om commentaar te geven op deze op propaganda gebaseerde insinuaties. Ook de door de overheid gecontroleerde media verwerpen of negeren de corruptieverdenkingen van Medvedev. De video die het onderzoek van Navalny samenvat, is momenteel 7,2 miljoen keer bekeken. Uit de russischtalige reacties online blijkt dat een groot deel van de kijkers het eens is met de conclusies van Navalny. Dit is in scherp contrast met de opvattingen van de door de overheid gecontroleerde media.

Navalny heeft op dit moment nog niet voldoende bewijs hard gemaakt om het vermeende corrupte handelen van de premier daadwerkelijk vast te stellen. Meer onderzoek zou moeten uitwijzen in hoeverre de verdenkingen kloppen.