WK2018

FIFA blijft moneyball spelen met eindeloze corruptiecrisis

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Internationaal, Nieuws, Sport

Amsterdam, 18 mei 2017 – FIFA blijft moneyball spelen: Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, topman bij FIFA en een van de machtigste mannen in de sportwereld, is afgetreden op verdenkingen van het aannemen van steekpenningen van ruim één miljoen euro in een omkopingsschandaal. Ondanks zijn vertrek blijft Al-Sabah bij zijn eerdere verklaring onschuldig te zijn. Twee dagen voor zijn aftreden bekende voormalig FIFA-topman Richard Lai schuld voor het aannemen van 1 miljoen dollar aan steekpenningen.

Mogelijk is de aanklacht tegen Al-Sabah indirect het gevolg van de schuldbekentenis van Richard Lai. Richard Lai gaf twee dagen voor het aftreden van Al-Sabah toe dat hij voor circa 1 miljoen dollar steekpenningen had aangenomen. In ruil daarvoor zou het lid van de controlecommissie bij de FIFA onder meer zijn vooraanstaande positie hebben aangewend om personen en zaken binnen het voetbal te beïnvloeden. Lai heeft ingestemd met het terugbetalen van ruim 1,1 miljoen dollar aan ontvangen smeergeld. Hij behoort tot een grote groep van officials die in de Verenigde Staten zijn aangeklaagd wegens corruptie in de voetballerij.

Hierna legde Al-Sabah, topman bij FIFA, per direct al zijn taken bij de voetbalbond neer. De sjeik, die ook aan het hoofd staat van de ANOC (Associatie van Nationale Olympische Comités), behoort tot een grote groep van officials die in de Verenigde Staten zijn aangeklaagd wegens corruptie in de voetbalwereld waarbij onder meer tv-contracten en marketingrechten grote geldsommen aan officials verstrekt. Meerdere personen in deze zaak hebben evenals Lai schuld bekend. Al-Sabah houdt ondanks de beschuldigingen echter voet bij stuk en ontkent elke vorm van betrokkenheid.

FIFA blijft moneyball spelen

De twee topmannen van de ethische commissie van de FIFA, Cornel Borbely en Joachim Eckert, werden deze week op een congres van de FIFA in Bahrein niet opnieuw gekozen. Cornel Borbely vindt dat het FIFA-bestuur “een stap terug doet in de strijd tegen corruptie” door hem en Hans-Joachim Eckert uit de ethische commissie van de wereldvoetbalbond te zetten. Borbely en Eckert gaven de afgelopen jaren leiding aan het onderzoek naar fraude door FIFA-officials, wat mede tot de val van onder anderen oud-voorzitter Sepp Blatter, secretaris-generaal Jérôme Valcke en de gewezen UEFA-preses Michel Platini heeft geleid.

Borbely en Eckert wilden de grote schoonmaak bij FIFA in een nieuwe termijn voortzetten, maar krijgen daarvoor nu geen kans meer. De Colombiaanse Maria Claudia Rojas en de Griek Vassilios Skouris zijn hun opvolgers. “Er liepen nog honderden zaken. Er gaat nu heel wat knowhow en ervaring verloren. Het is maar de vraag hoelang het gaat duren voor een nieuwe commissie in staat is dit soort zaken tot een goed einde brengen”, aldus Borbely.