Lobbywatch

Persreactie Lobbywatch: lobbyverbod oud-bewindspersonen voormalig ministerie

Lotte RooijendijkBelangenverstrengeling, Feature, Lobbyen, Nationaal, Nieuws, Press Release, Wetgeving

Amsterdam, 12 mei 2017 – Lobbywatch NL, een coalitie van maatschappelijke organisaties die zich inzet voor eerlijke en transparante lobby in Nederland, noemt de beslissing om een afkoelperiode in te voeren van twee jaar voor oud-bewindspersonen een stap in de goede richting, maar vindt dat de maatregel niet ver genoeg gaat. Lobbywatch NL pleit al langer voor een afkoelingsperiode voor bewindspersonen, maar vindt dat er ook een afkoelperiode moeten komen voor andere politici, zoals Tweede Kamerleden, en voor (hogere) ambtenaren van ministeries.

“Bovendien laat de voorgestelde maatregel nog behoorlijk veel ruimte over om af te wijken van het verbod, bijvoorbeeld wanneer de secretaris-generaal het verbod tijdelijk opheft of wanneer het deelname aan handelsmissies betreft. Dit zijn weinig transparante processen, die het risico op misbruik niet ten goede komen. Een ander punt van kritiek is de vraag wie het verbod gaat handhaven. We hebben eerder gezien dat de regel bij Defensie niet altijd het gewenste effect heeft bewerkstelligd (bijvoorbeeld in het geval van Jack de Vries) en dat er geen instantie is die in geval van overtreding een straf kan opleggen,” aldus Anne Scheltema Beduin, algemeen directeur van Transparency International Nederland, dat deel uitmaakt van de coalitie Lobbywatch NL.

Wie en wat is Lobbywatch NL?

Lobbywatch NL is een coalitie van maatschappelijke organisaties die streeft naar meer transparantie en betere regulering van lobbyactiviteiten in Nederland om publieke belangen in beleidsvorming en regelgeving te waarborgen. De stuurgroep van Lobbywatch NL bestaat uit Transnational Institute (TNI), foodwatch, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Transparency International Nederland (TI-NL) en Milieudefensie. Enkele andere organisaties hebben zich aangesloten bij de coalitie: Meer Democratie en Greenpeace.

Op de website www.lobbywatch.nl is meer informatie te vinden, waaronder het manifest van Lobbywatch.

Contact:

Anne Scheltema Beduin, algemeen directeur Transparency International Nederland

06-42125222

asb@transparency.nl