Havaianas

Het Braziliaanse Havaianas in de verkoop door corruptieschandaal

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 10 juli 2017 – Het moederbedrijf van de welbekende Havaianas slippers, Alpargatas SA, wordt mogelijk deels verkocht aan twee Braziliaanse investeringsfondsen, zo meldt persbureau Reuters. De noodzaak tot gedeeltelijke verkoop van de eigendomsrechten vloeit voort uit een omvangrijk corruptieschandaal, waarbij eigenaar J&F Holding zou zijn betrokken. Dit schandaal zou aanzienlijke schade hebben berokkend aan het slipper-concern. De familieholding, thans voor 21 procent eigenaar van Alpargatas, heeft naar verluidt bijna 1900 Braziliaanse politici omgekocht.

Grootschalige corruptie

De gebroeders Joesley en Wesley Batista, gezamenlijk eigenaar van de familieholding J&F, hebben toegegeven op grootschalige wijze Braziliaanse politici te hebben omgekocht. J&F is de beheersende aandeelhouder van ‘s werelds grootste vleesverpakker JBS, waarin de gebroeders ook actief zijn. Het corruptieschandaal zou zien op in totaal bijna 1.900 omgekochte personen, voor een totaalbedrag van 600 miljoen real. Over de uiteindelijke straf is veel onderhandeld: maar liefst drie voorstellen zijn afgewezen. Uiteindelijk is met de Braziliaanse autoriteiten overeengekomen dat een boete van 2.8 miljard euro (10.3 miljard real) wordt betaald voor de omstreden omkoping.

Dit is significant minder dan het aanvankelijke aanbod van 11.2 miljard real, dat eerder door de Braziliaanse autoriteiten werd voorgesteld. Het uiteindelijke schikkingsbedrag is naar verluidt 5.6 procent van de gezamenlijke omzet van de ondernemingen in de J&F holding, waaronder het moederbedrijf achter de Havaianas. Uit een verklaring van de aanklager blijkt dat de betalingen volledig zullen worden gedaan door de holding en deze starten in december van dit jaar. De boete overstijgt hiermee de reeds opgelegde Braziliaanse recordboete aan firma Odebrecht, waarbij 2,5 miljard euro betaald moet worden. J&F heeft vanaf december 2017, vijfentwintig jaar om de volledige boete te betalen. De betalingstermijnen zullen worden aangepast aan de hand van de benchmark IPCA consumentenprijsindex.

Financiële gevolgen voor Havaianas

Het ‘slippertje’ van de broers zou zijn sporen hebben achtergelaten op de financiële gezondheid van het moederbedrijf Alpargatas. Om noodzakelijke cashflow te genereren, zouden de investeringsfondsen Cambuhy Investimentos en Itaúsa Investimentos bereid zijn om een meerderheidsbelang in Alpargatas te nemen, voor een bedrag rond de 1 miljard dollar. Het is volgens het Financieel Dagblad te verwachten dat ook andere bezittingen van de gebroeders Batista uiteindelijk verkocht zullen worden. Gustavo Gato, een portefeuillebeheerder van Explorador Capital Managament, wiens activa onder beheer zijn van Alpargatas-aandelen, is positief gestemd. Hij stelt dat het bedrijf sterk is en beschikt over één van de beste beschikbare managementteams in de industrie. Het vinden van een koper zal dan ook geen probleem zijn, aldus de portefeuillebeheerder. Havaianas’ moederbedrijf geeft zelf geen commentaar op de speculaties, J&F heeft in een e-mail aangegeven geen ‘assets’ te verkopen.

Crisis bij de Braziliaanse overheid

De verklaring van broers heeft geleid tot een versterking van de reeds bestaande politieke crisis, die woedt in Brazilië. Medio juni 2016 werd de eerste vrouwelijke president van Brazilië – Dilma Rouseff – afgezet wegens beschuldigingen van geknoei met de begroting, vriendjespolitiek en corruptie. Ook haar opvolger wordt nu gelinkt aan corruptie: de huidige president Michel Temer werd afgelopen maand door de hoogste aanklager van Brazilië aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen. J&F eigenaar Joesley Batista blijkt óók de spil in deze corruptiezaak: hij heeft verklaard over een geluidsopname te beschikken waaruit blijkt dat Temer de omkoping van een mogelijke getuige in de corruptiezaak ‘Carwash’ heeft gedoogd. Temer ontkent dit.

Joesley Batista heeft inmiddels zijn functie als voorzitter van JBS neergelegd en heeft tevens het managementteam verlaten. Zijn broer, Wesley Batista, heeft weliswaar zijn functie als vicevoorzitter bij JBS neergelegd, maar blijft aan binnen het management.