hoofdverdachten

Italiaanse politie arresteert Nederlandse projectontwikkelaar wegens omkoping

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nationaal, Nieuws

Arrestatie in kader van corruptieonderzoek

De Nederlander werd naar verluidt gearresteerd in de jachthaven van het Italiaanse Capri en overgebracht naar een gevangenis in Napels. De arrestatie zou hebben plaatsgevonden in het kader van het corruptieonderzoek tegen de directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel die steekpenningen zou hebben aangenomen van de projectontwikkelaar in kwestie bij de aankoop van de Brusselse Financietoren.

Op het moment van arrestatie zou de Brabander zich hebben bevonden op zijn jacht, de Unicorn, die thans aan de ketting zou zijn gelegd. Na de arrestatie heeft hij naar verluidt direct de wens uitgedrukt om per direct uitgeleverd te worden aan België. Italiaanse media schrijven dat de Nederlander officieel ingeschreven staat in Monaco.

Politiechef ontving steekpenningen van projectontwikkelaar

De federale Belgische politie is de grootste huurder van het desbetreffende kantoorgebouw. Het Belgische gerecht gaat na of de politiechef tegen betaling lobbywerk heeft verricht in het voordeel van de projectontwikkelaar. De Tijd schrijft dat de gewezen politiechef vijf jaar geleden zelf toe heeft gegeven dat een verdachte transactie van enkele tienduizenden euro’s naar zijn bankrekening afkomstig was van de projectontwikkelaar. De miljonair beweerde daarop echter nooit enige betaling te hebben verricht aan de politiebaas.

Maandagochtend verklaart de verdachte in een persbericht aan de Italiaanse media onschuldig te zijn aan de financiële misdaden waar Belgische justitie hem al jaren van beschuldigd. Wel zei hij ‘volledige medewerking’ te verlenen aan het onderzoek dat is ingesteld door Belgische justitie. Bovendien gaf hij aan dat het betreffende gerechtelijke onderzoek al enkele jaren bekend is en hij sinds 2012 al beschikbaar zou zijn voor verhoor.