Thailand

Oud-premier Thailand veroordeeld tot vijf jaar cel voor nalatigheid bij corruptie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 28 september 2017 – De oud-premier van Thailand, Yingluck Shinawatra, is door de Thaise Hoge Raad veroordeeld tot vijf jaar cel voor nalatigheid bij corruptie en wanbeheer van haar rijstsubsidieprogramma. Vorige maand is ze het land uit gevlucht, vermoedelijk uit vrees voor vervolging. Volgens verschillende media zit Shinawatra bij haar broer in Dubai, die in 2006 werd afgezet als premier van Thailand, eveneens vanwege vermeende betrokkenheid bij corruptie.

In augustus vaardigde het Thaise Hooggerechtshof een arrestatiebevel uit tegen oud-premier Yingluck Shinawatra en werd beslag gelegd op de borgsom van 750 duizend euro van Yingluck. Ook zou haar paspoort ingetrokken worden door de Thaise autoriteiten. Ze kwam echter niet opdagen voor het vonnis in de zaak die tegen haar dient, en is volgens de media het land uit gevlucht naar Dubai. Nadat Yingluck niet op de zitting verscheen, verschoof het Hooggerechtshof de uitspraak naar woensdag 27 september. Ook daar schitterde Shinawatra in afwezigheid. Bij verstek werd de voormalige premier van Thailand veroordeeld tot vijf jaar cel door het Thaise hooggerechtshof. Ook heeft het Thaise Hof Dubai om uitlevering van Yingluck Shinawatra gevraagd.

Rijstsubsidieprogramma kost Thailand zeven miljard euro

Yingluck Shinawatra (50) was van 2011 tot mei 2014 de democratisch gekozen premier van het land. Na een militaire staatsgreep in 2014 werd Shinawatra afgezet. Sindsdien wordt Thailand met de harde hand door het leger geregeerd, onder leiding van de oud-legerbevelhebber en huidige premier Prayuth Chan-ocha. Hij eiste de macht op in Thailand en liet Shinawatra in 2014 gevangennemen op een militaire basis samen met ruim negentig oud-ministers en politici van de regering van de oud-premier. Onlangs werd de voormalige Minister van Handel tot 42 jaar cel veroordeeld vanwege het rijstschandaal.

In 2011 won Shinawatra de verkiezingen en kwam zij aan de macht. Ze introduceerde een subsidieprogramma voor rijst, waarbij de overheid rijst kocht van Thaise boeren ver boven de marktwaarde. De Thaise boeren, die massaal op Shinawatra hadden gestemd, kregen hierdoor drie keer zoveel voor hun rijst als de marktprijs en overproductie werd het gevolg. Er werd een grote voorraad opgebouwd die wereldwijd de prijs deed zakken. De oud-premier zou hier zelf geen geld mee hebben verdiend maar er wordt haar verweten dat ze het programma niet heeft gestopt op het moment dat duidelijk werd dat het de staat miljarden zou kosten.

Het gewraakte programma heeft Yingluck destijds de overwinning opgeleverd die haar de eerste vrouwelijke president van Thailand maakte. Thailand verloor hierdoor zijn sterke positie op de internationale rijstmarkt. Dat zorgde uiteindelijk voor een verlies van zo’n zeven miljard euro. Het stopzetten van het rijstsubsidieprogramma gebeurde pas in 2014 vanwege een ongelukkige samenloop van omstandigheden: de export zakte in, waardoor de prijzen enorm daalden, de boeren hadden een zeer goed oogstjaar en op diverse niveaus van het programma pikten corrupte elementen een graantje mee. Shinawatra wordt vooral verweten dat ze nalatig was. Volgens de rechtbank heeft de oud-premier genegeerd dat er leden van haar regering veel geld verdienden aan het subsidieprogramma, terwijl de overheid enorme verliezen leed.

De Shinawatra’s worden zelfverrijking en corruptie verweten

De parallel met Yingluck Shinawatra’s broer Thaksin is opvallend. Hij werd in 2006 door de militairen afgezet en daarna tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld voor corruptie. Ook hij ontliep zijn straf door naar het buitenland te vluchten en leeft sinds 2008 in zelfgekozen ballingschap in Dubai.