SDGs

De tweede verjaardag van de SDGs: blijf ambitieus in het meten van doelen

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, Nieuws, Onderzoeken

In juli 2017 hebben veel landen verslag gedaan op het High Level Political Forum. Om de overheidsrapportage aan te vullen en anti-corruptieproblemen onder de aandacht te brengen, ontwikkelde Transparency International een methodologie voor het samenstellen van rapporten van maatschappelijke organisaties in parallel met de overheidsrapportage gericht op doelstellingen 16.4, 16.5 en 16.10. Argentinië, Afghanistan, Bangladesh, Brazilië, Chili, Costa Rica, El Salvador, Honduras, Jordanië, de Maldiven, Nigeria, Portugal en Peru hebben allen een parallelle rapportage van het maatschappelijk middenveld opgesteld die de vooruitgang van elke overheid op SDG #16 beoordelen. De resultaten van Latijns-Amerika zijn gepresenteerd in een regionaal rapport.

Transparency International maakt ook deel uit van een coalitie die data produceert en publiceert om de voortgang van de SDGs te meten in aanvulling op de officiële indicatoren van de VN. Het SDG #16 Data Initiative publiceerde in juli dit jaar haar eerste jaarverslag. Hierin wordt gekeken naar de beschikbaarheid van data voor de indicatoren van SDG #16 in de verschillende landen. Voor Nederland is er data beschikbaar voor slechts de helft van het totale aantal indicatoren, namelijk over 18 van de 36 indicatoren. De indicatoren worden opgedeeld in officiële indicatoren van de Inter-agency and Expert Group (IAEG) en complementaire indicatoren. Slechts voor 30% van de officiële indicatoren is in Nederland data beschikbaar, terwijl het gemiddelde op 44% ligt. Voor de complementaire indicatoren ligt het percentage hoger, namelijk op 85%, maar nog steeds onder het gemiddelde van 87% voor alle landen.