Nederland

Voormalig VVD-politicus Van Rey veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Nieuws

Amsterdam, 21 december 2017 – Voormalig VVD-politicus Jos van Rey is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf. Hoewel het gerechtshof in Den Haag het bewezen acht dat Van Rey zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen, valt de straf aanzienlijk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie van twee jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Van Rey geëist en drie jaar ontzetting uit het recht van een bestuurlijk ambt bij de overheid. Het hof beperkte die extra maatregel in haar uitspraak tot twee jaar ontzetting. Van Rey mag twee jaar lang geen bestuurlijk ambt vervullen bij de overheid maar kan wel gemeenteraadslid en Statenlid blijven.

Een deel van de corruptieverdenkingen ging over de giften die Van Rey heeft aangenomen van projectontwikkelaar en medeverdachte Piet van Pol. Jos van Rey was jarenlang wethouder in Roermond en zakenman Van Pol realiseerde projecten in die gemeente. Van Pol stond gisteren samen met Van Rey terecht. Het hof legde hem negen maanden voorwaardelijke celstraf op en een geldboete van 40.000 euro.

Omkopingspraktijken raken aan goed functioneren openbaar bestuur

Volgens het hof raken de omkopingspraktijken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstige schade berokkend, vinden de rechters van het hof.

De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand. Het hof nam ook het lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond hoog op. Gezien de feiten waarop de twee veroordeeld zijn, was een onvoorwaardelijke celstraf voor de verdachten eigenlijk op zijn plaats. Toch viel de straf aanzienlijk lager uit, naar verwachting omdat het hof rekening heeft gehouden met onder meer de hoge leeftijd van beiden en de lange procesgang.

Van Rey veroordeeld voor schade aan openbaar bestuur

Van Rey heeft de beschuldigingen categorisch ontkend. Volgens hem heeft hij altijd open en transparant gehandeld en heeft hij Van Pol nimmer zakelijk bevoordeeld. Van Rey’s advocate Gitte Stevens noemde de uitspraak ”onbegrijpelijk” maar tekende wel aan dat Van Rey nu een voorwaardelijke straf heeft. Eerder legde de rechtbank 240 uur taakstraf op, een straf die flink lager uitviel dan de twee jaar gevangenisstraf die het Openbaar Ministerie eiste. Het OM ging dan ook meteen in hoger beroep: “Gezien de feiten die de rechtbank bewezen acht, vinden wij de straf veel te laag”, zei een woordvoerder van het OM. “Een beetje corrupt bestaat niet.” Toch is het OM tevreden met het arrest omdat “het gerechtshof heeft vastgesteld dat Van Rey zich corrupt heeft gedragen en daarmee het openbaar bestuur grote schade heeft toegebracht”.