cryptocurrency

Roep om betere regulering van cryptocurrency vanuit de EU

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Due diligence, Europees, Internationaal, Nieuws, Wetgeving, Witwassen

Amsterdam, 30 januari 2018 – Opnieuw wordt de Vierde Anti-Witwas Richtlijn verder aangescherpt. Instellingen die cryptocurrency, zoals bitcoin, ethereum en ripple, omzetten in meer gangbare valuta, moeten in de toekomst een klantenonderzoek doen (customer due dilligence). Deze nieuwe maatregel zou de kans dat deze instellingen witwassen faciliteren aanmerkelijk moeten verkleinen. De maatregel ziet op bitcoin exchange platforms en“wallet” providers, zoals PayPal, Ledger Nano S en Blockchain.

In 2017 was hierover binnen Europa al een akkoord bereikt, maar de commissie Economische Zaken en de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement hebben gisteren het akkoord bekrachtigd. Andere maatregelen waarop het akkoord ziet zijn striktere controles op pre-paid kaarten en verdergaande transparantie ten aanzien van eigenaren van trusts en bedrijven.

”Transparantie is van cruciaal belang om licht te laten schijnen op wie achter ingewikkelde constructies van bedrijven of trusts schuilt want criminelen maken al te graag misbruik van het systeem’’, zei Europarlementariër Judith Sargentini, die onderhandelde namens het Europees Parlement. ”Met de nieuwe regels pakken we de praktijk aan dat mensen hun vermogens op een louche manier verbergen voor de opsporingsdiensten en de fiscus.”

Eerder deze maand sprak vice-president van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis de wens van de EU uit om de anonimiteit die investeerders in cryptocurrency nu nog hebben weg te nemen. Hij benadrukte dat hoewel de EU de mogelijkheden die blockchain (de technologie achter de cryptocurrency) biedt omarmt, ze waakzaam zal moeten zijn voor de mogelijkheid dat cryptocurrencies voor “strafbaar handelen” gebruikt worden. Onderzoekers hebben aangegeven dat onder andere cryptocurrencies en pre-paid kaarten gebruikt zijn om terroristische aanvallen te financieren.

Later dit jaar zullen het voltallige Europees Parlement en alle Lidstaten nog met het voorstel moeten instemmen. Als dat gebeurt zullen de nieuwe regels over anderhalf jaar geïmplementeerd moeten zijn. De Europese Commissie roept Lidstaten echter op de regels zo snel mogelijk te implementeren. Nederland loopt voorlopig al ruim een half jaar achter met de implementatie van de Vierde Anti-Witwas Richtlijn (van vóór deze wijzigingen).

Het nieuws dat er strakkere regulering aankomt heeft de koers van bitcoin behoorlijk beïnvloed.