lobbyregister

Toegang lobbyisten tot “achterkamers” beperkt

Anne Scheltema BeduinBelangenverstrengeling, Lobbyen, Nationaal, Nieuws, Wetgeving

Amsterdam, 31 januari 2018 – Vanaf 6 maart 2018 kunnen lobbyisten niet langer onbeperkt door het gehele Tweede Kamergebouw struinen, op zoek naar een Kamerlid of medewerker. Lobbyisten zijn – net als andere bezoekers – dan enkel welkom in de ‘semi-openbare’ ruimte (de Statenpassage en op de publieke tribunes). Transparency International Nederland pleit al lange tijd voor betere waarborg van de gelijke toegang tot de politiek, en ziet dit als een stap in de goede richting.

Reden voor het afschaffen is dat de Kamer een gelijk speelveld wil creëren voor grote en kleine belangenorganisaties, aldus een woordvoerder van het Presidium. Daarnaast was het bewaken van de veiligheid in de Kamer een overweging om het beleid te wijzigen. Uiteraard kunnen lobbyisten nog wel op andere plaatsen komen, maar dan moeten ze daarvoor per keer een afspraak maken.

Op dit moment zijn net iets meer dan 100 lobbyisten ingeschreven in het register van de Kamer. Deze lobbyisten zijn ofwel medewerkers van public affairs en public relations bureaus, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties/brancheverenigingen/koepels  of vertegenwoordigers van gemeentes en provincies. Dat de in het register ingeschreven lobbyisten het topje van de ijsberg is, zal niemand ontkennen. Uiteindelijk is naar schatting een veel groter aantal lobbyisten actief in Den Haag.

Toch is er nog een lange weg te gaan voordat gelijke toegang tot beleidsmakers en politici wordt bewerkstelligd. Immers, de lobby in de Tweede Kamer is maar een klein onderdeel van het hele wetgevingstraject (om nog maar te zwijgen over lagere wetgeving en beleid), slechts een klein deel van de lobbyisten wordt door deze maatregel getroffen en naast het Tweede Kamergebouw zijn er genoeg andere plekken om Kamerleden tegen het lijf te lopen.

Hier leest u eerdere aanbevelingen van TI-NL om de lobby in Nederland te reguleren, en hier leest u het manifest van Lobbywatch NL dat gelijke toegang tot de politiek hoopt te vergroten en corporate capture wil tegengaan.