Zuma

Zuid-Afrika vervolgt oud-president Jacob Zuma alsnog voor corruptie 

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 19 maart 2018 – Het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie vervolgt oud-president Jacob Zuma alsnog voor corruptie, fraude, omkoping en witwassen. De beschuldigingen hangen samen met een vermeende smeergeldaffaire waarbij Zuma steekpenningen zou hebben aangenomen van wapenproducenten bij de aankoop van een partij wapens voor het Zuid-Afrikaanse leger eind vorige eeuw. Met de wapenaankoop was 2,5 miljard dollar gemoeid. 

Jarenlang werd deze zaak onderzocht en justitie deed al eerder een poging om Zuma te vervolgen voor de vermeende corruptie. Echter trokken de aanklagers de zaak in 2009 in, net voordat Zuma aantrad als president, omdat ze mogelijk geuit waren om te voorkomen dat Zuma aan de verkiezingen mee zou doen. In 2016 bepaalde het Hooggerechtshof al dat de Zuid-Afrikaanse justitie de zaak alsnog voor de rechter kon brengen. Een Zuid-Afrikaans hof van beroep bevestigde vorig jaar dat het irrationeel was om de vervolging van Zuma te staken en ook een lagere rechtbank kwam eerder tot deze conclusie. Dat maakte de weg vrij om Zuma nogmaals strafrechtelijk te vervolgen.

Aftreden Zuma

Als 17-jarige sloot Zuma zich in 1959 aan bij het ANC. Hij nam actief deel aan de gewapende strijd tegen het apartheidsregime en kreeg in 1963 tien jaar cel wegens samenzwering om het destijds heersende regime omver te werpen. Zijn gevangenisstraf zat hij uit op het beruchte Robben Island, naast Nelson Mandela. Hij was een van de eerste ANC-leiders die in 1990 terugkeerden naar Zuid-Afrika en nam deel aan de onderhandelingen met de blanke regering over een einde aan het apartheidsbewind. In 2000 werd Zuma vice-president en negen jaar later wist hij het uiteindelijk te schoppen tot president van het land.

Al zijn gehele politieke carrière wordt de voormalig president beschuldigd van zaken als corruptie, fraude, afpersing, witwassen en belastingontduiking. Zelf ontkent hij alle schuld. Desondanks was Zuma ruim acht jaar lang de president van Zuid-Afrika. Het feit dat Zuma opgroeide in armoede en dat hij een charismatische persoon is, leverden hem grote populariteit op onder de bevolking. Stukje bij beetje brokkelde die steun echter af. Het meest recente schandaal over de grote verbouwing en uitbreiding van zijn woning met 15 miljoen euro aan belastinggeld, leidde bijvoorbeeld tot grote protesten. “Hij eet terwijl wij honger lijden”, klaagden demonstranten.

Het presidentschap van Zuma eindigde op 14 februari toen hij opstapte voordat een motie van wantrouwen in stemming kon worden gebracht. Zuma lag al geruime tijd onder vuur vanwege de aanhoudende beschuldigingen van corruptie. De 75-jarige leider verloor uiteindelijk de steun van zijn eigen partij, het ANC.

Beschuldigingen Openbaar Ministerie

Het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de oud-president nu van zestien strafbare feiten. Het gaat onder meer om corruptie, fraude en het witwassen van geld. Zuma ontkent alle beschuldigingen, zei hoofdaanklager Shaun Abrahams. Abrahams heeft Zuma per brief geïnformeerd dat het OM vervolgt oud-president Jacob Zuma alsnog voor corruptie. ”Ik denk dat er een goede kans is dat we meneer Zuma met succes kunnen vervolgen”, aldus de hoofdaanklager.