WK

Scheidsrechter WK uit Saudi-Arabië verdacht van poging tot matchfixing

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Evenementen, Event, Feature, Fraude, Internationaal, Nieuws, Sport

Amsterdam, 18 mei 2018 – Een kleine maand voor de start van het WK wordt scheidsrechter Fahad Al-Mirdasi uit Saudi-Arabië verdacht van een poging tot matchfixing. De arbiter is één van de zes Aziatische scheidsrechters die door de Fifa is uitgenodigd voor het WK in Rusland. De scheidsrechter is nu op non-actief gesteld en kan naar verwachting wel fluiten naar zijn rol bij het aankomende WK. Wil je meer weten over corruptie in de voetbalwereld? Op donderdag 7 juni van 18:00 tot 21:00 organiseert Young Transparency International: The World Cup of Corruption – Football & Fraud. Schrijf je nu in!

Al-Mirdasi zou vorig weekend de bekerfinale in Saudi-Arabië fluiten, maar kort voor de wedstrijd werd hij vervangen door Mark Clattenburg, de Engelsman die als hoofd van de scheidsrechterscommissie in het Arabische land werkt. Al-Mirdasi wordt ervan beschuldigd dat hij bij die bewuste finale heeft aangeboden één van de clubs tegen betaling te laten winnen. Persbureau Reuters meldde maandag dat Al Mirdasi een levenslange schorsing heeft gekregen, maar trok dat bericht al snel weer in.

Scheidsrechter kan fluiten naar het WK

Een staflid van één van de clubs die in de bekerfinale stonden, meldde bij de South Asian Football Federation (SAFF) dat de 32-jarige Al-Mirdasi had aangeboden om zijn club te laten winnen in ruil voor een geldbedrag. Het is nog niet bekendgemaakt welke club Al-Mirdasi had benaderd voor zijn vermeende poging tot matchfixing. Na de melding werd Al-Mirdasi van de wedstrijd afgehaald. De Fifa wil voorlopig niet reageren en wacht het onderzoek in Saudi-Arabië af.

De Arabier is sinds 2011 Fifa-scheidsrechter en leidde vorig jaar nog twee duels op de Confederations Cup in Rusland. In maart dit jaar maakte de Fifa een lijst van 36 scheidsrechters bekend die de wedstrijden op het WK zullen leiden, onder wie Al-Mirdasi en de Nederlander Björn Kuipers. Nu de arbiter uit Saudi-Arabië op non-actief is gesteld vanwege de verdenking van matchfixing, is de kans groot dat hij tijdens het WK niet zal fluiten. Het toernooi begint op 14 juni met het duel tussen Rusland en Saudi-Arabië.

Saudi-Arabië

Young TI: The World Cup of Corruption

Op donderdag 7 juni van 18:00 tot 21:00 organiseert Young Transparency International een Young TI-sessie over corruptie in de voetbalwereld bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam: The World Cup of Corruption – Football & Fraud. Deze sessie geeft je inzicht in het spel van corruptie tijdens de bidprocedures van het WK. Registratie voor Young TI-leden is gratis maar op = op dus registreer vandaag! Ben je geen lid maar wil je hier wel bij zijn? Koop dan hier je ticket!