1MDB

Maleisië arresteert oud-premier Najib Razak om corruptie in 1MDB-zaak

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 4 juli 2018 – De Maleisische autoriteiten hebben dinsdag voormalig premier van Maleisië Najib Razak gearresteerd op verdenking van corruptie in de 1MDB-zaak. Najib wordt sinds 2015 beschuldigd van het doorsluizen van honderden miljoenen dollars uit het staatsontwikkelingsfonds 1Malaysia Development Berhad (1MDB) naar zijn eigen bankrekeningen. De oud-premier heeft de beschuldigingen voor een rechtbank in Kuala Lumpur tegengesproken.

In mei 2018 verloor Najib de verkiezingen van de 92-jarige Mahathir Mohamad, een andere oud-premier. Een dag na de nederlaag kreeg Najib een uitreisverbod en werd een nieuw onderzoek naar hem gestart. Een eerder onderzoek, in de tijd dat hij nog premier was, leverde niets op.

Staatsontwikkelingsfonds 1MDB opgericht door oud-premier

Tussen 2011 en 2013 werd een bedrag van 681 miljoen dollar overgemaakt naar een persoonlijke bankrekening van Najib Razak. Het investeringsfonds waarmee Najib fraude zou hebben gepleegd was bedoeld om investeringen te doen in de hoofdstad Kuala Lumpur. In 2015 kwam het fonds in betalingsproblemen. The Wall Street Journal berichtte daarna over aanwijzingen dat er zo’n 700 miljoen dollar was weggesluisd naar rekeningen van de toenmalig premier. Het geld zou zijn witgewassen via een serie van complexe transacties en frauduleuze brievenbusmaatschappijen met bankrekeningen in Zwitserland, Luxemburg, Singapore en de Verenigde Staten.

Toen de transactie in juli 2015 aan het licht werd gebracht door The Wall Street Journal, waren er al snel verdenkingen van corruptie. Immers, Razak was ook nauw betrokken bij 1MDB, het ontwikkelingsfonds dat in 2015 11 miljard dollar aan schulden had. Toen Razak in 2009 premier van Maleisië werd, richtte hij 1MDB zelf op. Als premier is hij ook het hoofd van de adviesraad van het fonds.

De beschuldigingen werden onderzocht door de hoogste procureur-generaal van het land, Mohamed Apandi Ali. Apandi was zelf in juli aangesteld door Razak. Volgens Razak en Apandi was het bedrag van 681 miljoen dollar een donatie van een lid van de koninklijke familie van Saudi Arabië. Razak zou vijf maanden later 620 miljoen dollar hebben teruggeboekt. Daarom kwam Apandi tot de conclusie dat er niks mis was met de transactie. Ook de anti-corruptiecommissie van Maleisië zou tot die conclusie zijn gekomen, maar kon geen uitspraken doen over de identiteit van de donateurs.

Inbeslagneming van 234 miljoen euro aan spullen en geld

Vorige maand vond het team dat onderzoek doet naar de mogelijke corruptie van Najib bij zes invallen in onder meer appartementen van de oud-premier tal van kostbaarheden en tassen vol contant geld. De bezittingen die daarbij in beslag zijn genomen, blijken volgens de Maleise politie een waarde te hebben van omgerekend 234 miljoen euro. Het ging vooral om juwelen, 12.000 stuks maar liefst waaronder horloges en een ketting die 1,6 miljoen dollar waard is. Ook zijn er 567 handtassen in beslag genomen met een totale waarde van 11 miljoen euro.

De rechter heeft de borgsom voor Najib vastgesteld op omgerekend 214.000 euro en ook moet de oud-premier zijn twee diplomatieke paspoorten inleveren.