Temer

Pakistaanse ex-premier en dochter veroordeeld tot celstraf

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws, Rechtspraak

Amsterdam, 9 juli 2018 – Bijna één jaar nadat de Pakistaanse ex-premier, Nawaz Sharif, uit zijn ambt werd gezet is hij nu ook veroordeeld tot 10 jaar cel.  Deze gebeurtenissen zijn het gevolg van de publicatie van de ‘Panama Papers‘ in 2016. Op basis van deze stukken rees het vermoeden dat Sharif geld zou hebben weggesluisd en daar appartementen van zou hebben gekocht. Dit vermoeden leidde afgelopen vrijdag tot een gerechtelijke veroordeling. 

Naar aanleiding van de gepubliceerde documenten werd in april vorig jaar een commissie aangesteld om onderzoek te doen naar de financiële huishouding van (de familie van) Sharif. Hieruit bleek dat tussen het inkomen en het uitgavenpatroon van de Pakistaanse ex-premier en zijn familie een aanzienlijke discrepantie bestond. Daarnaast kon de financiering van een aantal luxe appartementen in Londen niet worden verklaard. Verhulling van het eigendom van de panden werd door dochter Maryam Sharif middels schimmige constructies en vervalste documenten gepoogd. Dit mocht niet baten; de premier moest verplicht zijn ambt verlaten.

Pakistaanse veroordeling

Het verplicht opstappen van Sharif werd dit jaar opgevolgd door een procedure bij de rechtbank in Islamabad. Afgelopen vrijdag werd door de rechtbank geoordeeld dat de familie niet kon verantwoorden hoe de Londense appartementen gefinancierd zijn. Uit de Panama Papers bleek eerder dat de panden gefinancierd zouden zijn door brievenbusfirma’s gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, en gedeeltelijk in eigendom zijn van Nawaz’ dochter. Ondanks hardnekkige ontkenning door beiden, volgt een veroordeling. Op basis van de veroordeling is het de Pakistaanse overheid toegestaan de Londense bezittingen in beslag te nemen. Daarnaast wordt aan de betrokkenen een straf opgelegd.

De ex-premier is uiteindelijk veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar wegens buitenlandse vastgoedtransacties. De Pakistaanse rechtbank veroordeelde overigens niet alleen Sharif; ook zijn dochter en haar echtgenoot moesten het ontgelden. Maryam Sharif  dient een boete van omgerekend 2,2 miljoen euro te betalen, naast een uit te zitten celstraf van zeven jaar. Ook haar echtgenoot, een Pakistaanse parlementariër, moet één jaar brommen.

Hoger beroep

Ondanks een verzoek tot uitstel van het vonnis tot na de aanstaande verkiezingen werd afgelopen vrijdag uitspraak gedaan. Sharif was niet in Pakistan aanwezig op het moment dat zijn veroordeling werd uitgesproken; hij bevond zich in Londen bij zijn ernstig zieke vrouw. Zowel vader als dochter hebben iedere vorm van schuld ontkend en kondigen aan in beroep te gaan. Volgens hen is sprake van ‘politiek gemotiveerde aantijgingen’.

Dit beroep kan overigens alleen aangetekend worden tegen het huidige vonnis. Reeds vorig jaar werd door het Hooggerechtshof besloten dat Sharif nooit meer zou mogen deelnemen aan Pakistaanse verkiezingen. Die uitspraak staat vast.