Jan

Belgische baggeraar Jan De Nul genoemd in Argentijns omkoopschandaal

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 23 augustus 2018 – De Belgische baggeraar Jan De Nul is genoemd in een Argentijns omkoopschandaal rondom Hidrovía, een samenwerkingsverband van Jan de Nul en het Argentijnse Emepa. De topman van Emepa zou steekpenningen hebben betaald voor een contractverlenging voor Hidrovía. De Nul, concurrent van het Nederlandse Boskalis ontkent elke vorm van betrokkenheid bij het schandaal.

De joint venture Hidrovía kreeg in 1995 de concessie voor de baggerwerken en tolheffing op de Paraná-rivier in Argentinië. De topman van Emepa, Gabriel Romero, is ervan beschuldigd dat hij in 2010 steekpenningen heeft betaald om een contractverlenging voor Hidrovía te laten ratificeren door toenmalig president Cristina Fernández de Kirchner, die eind 2016 werd aangeklaagd voor corruptie en nog steeds wordt achtervolgd door corruptieschandalen. Echter kreeg Kirchner in 2017 na haar vertrek als president een Senaatszetel als gevolg van de uitslagen van de parlementsverkiezingen. Dit was cruciaal voor Kirchner omdat ze als senator onschendbaar is. Door de ratificering van het contract voor Hidrivía door oud-president Kirchner, werd ook het contract van Jan De Nul in Argentinië toentertijd met 8 jaar verlengd tot 2021. Het contract voor het baggerbedrijf aan de Paraná rivier is een van de grootste projecten van het Belgische bedrijf. De baggeraar hoopt om er ook na 2021 zijn concessie verlengd te zien.

Groot omkoopschandaal in Argentinië

Acht volgeschreven notitieboekjes liggen aan de basis van een omkoopschandaal dat sinds begin augustus de Argentijnse politiek en bedrijfswereld in de ban heeft. De notities komen van de chauffeur van Roberto Baratta, een medewerker van het Argentijns ministerie van Openbare Werken. De chauffeur hield tussen 2005 en 2015 gedetailleerde informatie bij over vermeende steekpenningen van mensen uit de zakenwereld aan leden van de regering van voormalig presidente Cristina Fernandez de Kirchner en haar overleden echtgenoot. Néstor Kirchner was president van Argentinië tussen 2003 en 2007 en werd opgevolgd door zijn vrouw die aan de macht bleef tot 2015. De notities bevatten details over welke bedragen wanneer en waar zijn afgeleverd.

Volgens de aantekeningen is sprake van omkoping voor een totaalbedrag van 53 miljoen dollar (46 miljoen euro), maar volgens onderzoekers zou het zelfs om 160 miljoen dollar (139 miljoen euro) gaan. De boekjes vormden de basis voor een grootschalig onderzoek door journalist Diego Cabot van de Argentijnse krant La Nacion. Het omkoopschandaal doet denken aan de corruptieschandalen van de afgelopen jaren in buurland Brazilië en het onderzoek wordt al de Argentijnse Operation Car Wash (Lava Jato) genoemd.

Sinds de openbaringen heeft de openbaar aanklager in Argentinië al zo’n 30 mensen laten arresteren, zowel overheidsfunctionarissen als topmensen uit de bedrijfswereld. De eerste bekentenis die de steekpenningen direct linkt aan een overheidsopdracht kwam geheel onverwachts op 14 augustus.

“Schandaal is zaak van partner”

Gabriel Romero, CEO van Emepa, stapte die dag naar de openbaar aanklager en vertelde dat hij in 2010 steekpenningen had betaald voor een presidentieel decreet in zijn voordeel. Dat decreet verlengde het contract voor baggerwerken aan de Paraná rivier door Hidrovía tot 2021. Romero betaalde naar eigen zeggen 600.000 dollar (521.500 euro) voor de verlenging van de concessie van Hidrovía.

Volgens Jan De Nul betreft het schandaal enkel een zaak van de partner. De baggeraar bevestigt dat de CEO van het partnerbedrijf, Gabriel Romero, en één van zijn directeuren, werden ondervraagd door de politie, en dat er een huiszoeking heeft plaatsgevonden in enkele van zijn kantoren in Buenos Aires. “Er zijn geen aanhoudingen of dagvaardingen geweest van medewerkers van Jan De Nul”, luidt een mededeling van Jan De Nul.

De baggeraar zegt het te betreuren dat een van zijn partners op deze manier in opspraak is gekomen. In de mededeling stelt Jan De Nul zijn volledige medewerking te verlenen mochten er vragen komen van het Argentijnse gerecht. De CEO en de directeur die in opspraak zijn gekomen, zouden zich hebben teruggetrokken als bestuurder uit het consortium.

Eerdere verdachte contracten van Jan De Nul

Het is niet de eerste keer dat Jan De Nul betrokken raakt bij een corruptiezaak. In 2002 kregen de broers Jan en Dirk De Nul in België drie jaar gevangenisstraf met uitstel voor het actief omkopen van een belastinginspecteur. Die zou van de gebroeders De Nul een villa in Koksijde en enkele miljoenen cadeau hebben gekregen. Ook andere contracten van de baggeraar roepen vragen op. Zo kreeg Jan De Nul in 2007 in Nicaragua een groot contract voor baggerwerken zonder openbare aanbesteding. Zeven jaar later kwam uit dat de werken veel duurder waren uitgevallen dan oorspronkelijk afgesproken was.