klokkenluiders

Klokkenluider Danske Bank wordt eindelijk gehoord

Lotte RooijendijkAlgemeen, Europees, Feature, Internationaal, Klokkenluiders, Witwassen

Amsterdam, 30 oktober 2018 – Howard Wilkinson, de klokkenluider die het witwasschandaal bij de Danske Bank bekendmaakte, wordt eindelijk over zijn onthullingen gehoord. Wilkinson luidde begin dit jaar de klok omtrent misschien het wel het grootste Scandinavische witwasschandaal ooit. Er zou in 2013 voor dertig miljard dollar aan Russische gelden gestald zijn bij een filiaal van de Danske Bank in Estland. Dit bleek uit een onderzoek naar witwassen door de Danske Bank, in de periode van 2007 tot 2015.

Het luiden van de klok door Wilkinson ging, zoals helaas vaak het geval is bij klokkenluiders, niet zonder slag of stoot. Wilkinson was namelijk genoodzaakt om met behulp van advocaten aan toezichthouders bescherming te vragen tegen mogelijke vergeldingsacties, bijvoorbeeld door (werknemers van) de Danske Bank. De noodzaak hiertoe ontstond toen de media zijn identiteit onthulde zonder dat hij daarvoor toestemming had gegeven. Bovendien was de publiekelijk bekend gemaakte informatie volgens de advocaat van Wilkinson onjuist.

Deens en Europese onderzoek

Een antwoord op het verzoek om bescherming te bieden in het kader van mogelijke vergelding, is tot op heden uitgebleven. Wel hebben het Deense en Europees Parlement Wilkinson uitgenodigd om vragen te beantwoorden over zijn melding over het witwasschandaal. In eerste instantie werd dit door de Danske Bank verboden en werd aansluiting gezocht bij de geheimhoudingsplicht waaraan Wilkinson zich zou moeten houden. Onder druk van politici in Brussel en Kopenhagen heeft de bank echter besloten om de klokkenluider van deze verplichting te ontheffen. Volgens Steve Kohn, de advocaat van Wilkinson, betekent dit ook dat de klokkenluider vrijelijk informatie aan het Amerikaanse Openbaar Ministerie zou mogen verstrekken. Of hij dit ook daadwerkelijk gaat doen is niet bekend.

Het verstrekken van deze informatie zou grote gevolgen kunnen hebben voor Danske Bank. De bank is namelijk in meerdere jurisdicties onderwerp van strafrechtelijk onderzoek en er lopen meerdere aangiftes tegen diverse werknemers. Deze gang van zaken heeft ook significante invloed gehad op de aandelenkoers van de bank; deze is met maar liefst 50% gedaald en kwalificeert daarmee volgens Bloomberg als “Europes worst financial stock“.

Wilkinson zal op 21 november aanstaande over het witwasschandaal worden gehoord door een speciale commissie van het Europees Parlement. Naast Wilkinson wordt ook de interim-directeur van Danske Bank, Jepser Nielsen, gehoord. Nielsen vervangt tijdelijk Thomas Borgen, die als gevolg van het schandaal opstapte.

Seminar Blowing the Whistle

In het kader van de (verbetering van de) reputatie van klokkenluiders organiseert Transparency International Nederland op 29 november een seminar genaamd: “Blowing the Whistle – Pride, Prejudice & Protection“. Deze dag wordt geleid door de oprichter van PubLeaks, Teun Gautier. Het onderwerp wordt vanuit diverse perspectieven belicht, zoals vanuit het bedrijfsleven, de academische wereld en vanuit persoonlijk perspectief. Sprekers zijn onder andere Paul Tijnagel (Compliance Manager & Monitor), Richard Bistrong (FCPA-overtreder), Wendy Addison (klokkenluider), Frans Bromet (documentairemaker) en Frits Veerman (klokkenluider). Het seminar zal plaatsvinden op 29 november a.s. in het Kinepolis in Utrecht, van 14:00 uur  tot 19:00 uur. Bekijk het volledige programma via deze link en registreer u hier.