Belgisch

Negentien mensen aangeklaagd in corruptieschandaal Belgisch voetbal

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Nieuws, Sport, Witwassen

Amsterdam, 12 oktober 2018 – Sinds afgelopen woensdag is België in de ban van een grootschalig corruptieschandaal binnen het Belgische voetbal. Vandaag werd bekend dat het federaal parket in België inmiddels negentien personen heeft aangeklaagd in het omvangrijke voetbalschandaal. Negen verdachten zijn aangehouden door de onderzoeksrechter en zitten vast. Tien mensen zijn in staat van beschuldiging gesteld en daarna vrijgelaten, onder wie vijf op voorwaarden.

Dit werd bekend gemaakt na een lange nacht in het gerechtsgebouw van Tongeren, waar het een komen en gaan was van verdachten en advocaten. In totaal zijn 29 personen door de federale politie verhoord.

De negen personen die in hechtenis zijn genomen, worden verdacht van diverse misdrijven variërend van matchfixing en witwassen tot deelname aan een criminele organisatie. Tot de aangehouden personen behoren onder meer de spelersmakelaar, hoofdaandeelhouder en financieel directeur van KV Mechelen en een scheidsrechter.

Grootschalig onderzoek naar matchfixing

Woensdag werden in totaal 57 huiszoekingen gedaan in verband met het grootschalige onderzoek naar matchfixing, witwassen en fiscale fraude in het Belgische profvoetbal. Het onderzoek werd eind 2017 opgestart, omdat er concrete aanwijzingen waren voor verdachte financiële handelingen in de Jupiler Pro League, de hoogste klasse.

Sommige spelersmakelaars zouden daar onafhankelijk van elkaar bij betrokken zijn geweest, waardoor commissies bij spelerstransfers, beloningen van spelers en trainers en andere betalingen verborgen werden gehouden voor de Belgische overheid. De Belgische sportwereld wordt al langer beheerst door onderzoeken naar matchfixing. Zo werd in maart van dit jaar het gokgedrag van twee spelers van KAS Eupen onderzocht na een verdachte uitslag in de laatste speelronde van de reguliere competitie.