IACC

Uitreiking Anti-Corruption Award bij werelds grootste anti-corruptieconferentie IACC

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Evenementen, Event, Feature, Integriteit, Internationaal, Media, Mensenrechten, Nieuws, Organisatie

Amsterdam, 16 oktober 2018 – De 18e internationale anti-corruptieconferentie – de IACC – vindt plaats van 22-24 oktober in Kopenhagen, Denemarken in het thema: Samen voor ontwikkeling, vrede en veiligheid – het is nu tijd om te handelen. ‘S werelds grootste onafhankelijk forum voor de bestrijding van corruptie zal meer dan 1500 deelnemers over de hele wereld bijeenbrengen en zal worden geopend door de premier van Denemarken, Lars Løkke Rasmussen. Op de eerste dag van de IACC zal ook de 2018 Anti-Corruption Award worden uitgereikt aan een van onderstaande geselecteerde kandidaten.

Het driedaagse evenement wordt georganiseerd door Ulla Tørnæs, minister van Ontwikkelingssamenwerking van Denemarken. Toonaangevende experts, innovators en activisten uit het maatschappelijk middenveld, de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld zullen in meer dan 50 workshops en 6 plenaire vergaderingen op hoog niveau debatteren over het omzetten van anticorruptietoelagen in concrete acties. Ze zullen bespreken hoe we samen kunnen werken aan duurzame ontwikkeling, vrede en veiligheid in de steeds meer gepolariseerde wereld van vandaag, waar de democratie in te veel landen wordt verzwakt.

2018 Anti-Corruption Award

Op de eerste dag van de conferentie zullen de winnaars van de 2018 Anti-Corruption Awards, een prijs die opmerkelijke individuen en organisaties over de hele wereld, waaronder journalisten, openbaar aanklagers, overheidsfunctionarissen en leiders vanuit het maatschappelijk middenveld welke corruptie blootleggen en bestrijden, eert.

“Door hun onvermoeibare inzet en dapperheid sturen de drie personen en de organisatie die op de shortlist staan ​​voor de 2018 Anti-Corruption Award elk een krachtige boodschap: dat corruptie kan worden aangevochten. Elk van hun verhalen spreekt echter ook over de intense druk en gevaren van degenen die het opnemen tegen onrecht”, aldus Boris Divjak, voorzitter van de Commissie tegen corruptiebestrijding en TI-bestuurslid. “Door deze vier inspirerende kandidaten op de shortlist te zetten, vieren we hun impact en hun moed.”

Daphne Caruana Galizia (postuum) was een dappere en effectieve onderzoeksjournaliste die grote corruptieschandalen blootlegde waarbij machtige politici en andere individuen in Malta en in het buitenland betrokken waren. Ze is vermoord in oktober 2017.

De strijd van Daphne was gevaarlijk en de moed waarmee ze daar vocht, zou als voorbeeld voor ons allemaal moeten dienen als we haar onafgemaakte gevecht voortzetten, zei Paul Caruana Galizia, de zoon van Daphne.

De internationale commissie tegen straffeloosheid in Guatemala – CICIG – is een internationale instantie die belast is met het onderzoeken en vervolgen van zware criminaliteit in Guatemala. Iván Velázquez, de CCIG-commissaris, is onlangs verbannen om zijn thuisland binnen te komen.

De anti-corruptiestrijd is niet te stoppen, ondanks de tegenstand en obstakels, zal het rumoer voor transparantere democratieën en grotere verantwoordelijkheid niet stoppen – Matías Ponce, CICIG woordvoerder.

Khadija Ismayilova is een gevierd onderzoeksjournalist en mensenrechtenactivist in Azerbeidzjan en heeft momenteel een reisverbod. Ze heeft met meerdere onderzoeksrapporten bijgedragen aan Radio Free Europe en het Georganiseerde Criminaliteits- en Corruptie Rapportage Project (OCCRP).

Elke dag horen we over het vermoorden, arresteren of intimideren van journalisten die corruptie ontdekken en zelden zien we dat corrupte leiders een prijs betalen voor hun misdaden. Slechte jongens helpen elkaar om critici de mond te snoeren en de gestolen rijkdom te verbergen. Het is tijd voor degenen die hen blootstellen om samen te werken, aldus Khadija Ismayilova.

Ana Garrido Ramos is een voormalig ambtenaar van het gemeentehuis van Boadilla del Monte in Madrid, Spanje, wiens onthullingen de Gürtel-zaak veroorzaakten die leidde tot de val van de Spaanse regering. Ze voert campagne voor effectieve wetgeving voor klokkenluidersbescherming.

Burgers kunnen niet werkeloos zitten wachten tot de wereld verandert, elk van ons moet deel uitmaken van die transformatie,  stelt Ana Garrido Ramos.

De vier kandidaten op de shortlist werden geselecteerd uit 169 genomineerde personen en instellingen. TI heeft meer dan 1.000 nominaties ontvangen, meestal van leden of vanuit het publiek.

Programma IACC

Naast de ceremoniële uitreiking van de 2018 Anti-Corruption Award staat onder meer het volgende op het programma van de IACC:

  • Het Fair Play Anti-Corruption Music Concert op 23 oktober in VEGA met hiphoplegende Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) en reggaekunstenaar Nasseman, evenals winnaars van muziekwedstrijden Faith Mussa, Rain in Sahara en Haga Que Pase.
  • Het Films for Transparency Festival heeft zes vertoningen op de congreslocatie en tien in de stad Kopenhagen van 20-25 oktober.

Internationale sprekers tijdens de driedaagse conferentie zijn:

  • Delia Ferreira Rubio, voorzitter, Transparency International
  • Patrick Alley, medeoprichter, Global Witness
  • Sarah Chayes, auteur van Thieves of State
  • Yury Fedotov, uitvoerend directeur, Bureau van de Verenigde Naties voor drugs en criminaliteit
  • Joe Kaeser, President en Chief Executive Officer, Siemens AG
  • Kumi Naidoo, secretaris-generaal, Amnesty International
  • Achim Steiner, Administrator, ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties

Bekijk de volledige agenda hier. Registreer je hier voor de IACC of ga voor meer informatie over het evenement naar www.iaccseries.org.