Groot aantal arrestaties bij Ethiopisch conglomeraat Metec

Lotte RooijendijkAlgemeen, Extern nieuws, Feature, Fraude, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 15 november 2018  – Een vijf maanden durend onderzoek naar fraude en corruptie in Ethiopië heeft geleid tot de arrestatie van 63 personen. Dat meldde persbureau Reuters afgelopen woensdag. De groep arrestanten bestaat uit Ethiopische inlichtingenmedewerkers en werknemers van Metals and Engineering Corporation (Metec).

Metec is een Ethiopisch industrieel conglomeraat dat gerund wordt door militairen. Het is in 2010 opgericht bij regeringsbesluit, met als doel de economie en infrastructuur in Ethiopië te verbeteren. Al in de eerste jaren na oprichting werd aan het conglomeraat diverse gigantische projecten gegund. Helaas bleef volledige realisatie daarvan uit.

Metec kwam afgelopen maanden voornamelijk in het nieuws vanwege diens rol bij een miljardenproject. Dit project betreft de bouw van de Renaissance dam. In de wandelgangen wordt de aanleg van de dam geassocieerd met corruptie. Ook wordt beweerd dat Metec door de Ethiopische regering gebruikt wordt als verhullingsconstructie.

Begin dit jaar, toen de Ethiopische premier Abiy Ahmed aantrad, veranderde de rol van het bedrijf. Premier Ahmed zet zich sinds zijn aantreden in voor de hervorming van de regering en de aanpak van corruptie. Een aantal contracten tussen Metec en de regering, waaronder met betrekking tot de bouw van suiker- en kunstmestfabrieken, werd al door de overheid beëindigd.

Onlangs werd ook het contract inzake de bouw van de Renaissance dam opgezegd. De premier was ontevreden over de voortgang van het project. Het bedrijf zou echter het grootste deel van de betalingen reeds hebben ontvangen.

Corruptie en de Renaissance dam

Het is vooralsnog niet met zekerheid te zeggen dat de mogelijke corruptie ook aanleiding is geweest voor de arrestaties. Volgens de Ethiopische aanklager gaat het in ieder geval om fraude bij de inkoop door het conglomeraat. Er zou in zes jaar tijd voor bijna 1,8 miljard euro zijn uitgegeven zonder dat dit terug was te leiden tot concrete bestedingen.

Wel is het opvallend dat Semegnew Bekele, een projectmanager die de bouw van de Renaissance dam overzag, afgelopen zomer vermoord is. Er wordt gezegd dat Bekele vermoord is omdat hij voornemens was corruptie bij de aanleg van de dam te onthullen. Deze ‘succesvolle’ aanslag vond een maand na de mislukte moordaanslag op premier Ahmed plaats, waar volgens de aanklager medewerkers van dezelfde inlichtingendiensten bij betrokken zouden zijn geweest.

Het is nog niet bekend hoe de zaak omtrent de fraude en corruptie bij Metec en de aanleg van de dam vervolgd zullen worden. Wat betreft de Renaissance dam: deze is nu voor de helft klaar en dient in 2035, met twee kleinere dammen, Ethiopië van elektriciteit te voorzien. Transparency International Nederland houdt u op de hoogte.