klokkenluiders

Het verhoor van de klokkenluider Danske Bank is begonnen

Lotte RooijendijkExtern nieuws, Feature, Klokkenluiders, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 22 november 2018 – Eind oktober schreef Transparency International Nederland (TI-NL) al dat Howard Wilkinson, de klokkenluider die het witwasschandaal bij de Danske Bank bekendmaakte, eindelijk wordt gehoord. Wilkinson luidde begin dit jaar de klok omtrent misschien wel het grootste Scandinavische witwasschandaal uit de geschiedenis. Er zou in 2013 voor dertig miljard dollar aan Russische gelden gestald zijn bij een filiaal van de Danske Bank in Estland.

Nadat Wilkinson aan de bel trok werd zijn identiteit, zonder toestemming, door de media bekend gemaakt. Er volgde een verzoek van zijn advocaten aan Deense en Estse toezichthouders om bescherming tegen vergelding. Dit verzoek bleef onbeantwoord. Wél ontving Wilkinson een uitnodiging van het Deense en het Europees Parlement, om met hen te spreken over de kwestie.

Verklaren tegen de Danske Bank

Inmiddels heeft voornoemde uitnodiging geleid tot een officieel verhoor van Wilkinson en andere ‘high-profile’ individuen omtrent het witwasschandaal, dat maandag van start is gegaan. In zijn verhoor verklaarde Wilkinson onder andere dat niet alleen de Danske Bank betrokken was; ook tien andere banken, waaronder drie entiteiten van Danske Bank, zouden zijn betrokken bij het witwasschandaal. Een gedeelte van het geld zou via een Amerikaanse dochteronderneming van een grote Europese bank, vermoedelijk de Deutsche Bank, zijn witgewassen. Ook verklaarde Wilkinson dat hem geld aangeboden zou zijn als onderdeel van zijn ontslagvergoeding, met als doel hem te laten zwijgen.

Een ander belangrijk gedeelte van zijn verklaringen zag op de rol van de Deense Financial Supervisory Authority (FSA). Deze autoriteit dient toezicht te houden op de financiële markten in Denemarken. Volgens Wilkinson dienen kritische vragen gesteld te worden over de rol van deze entiteit in het witwasschandaal. Jesper Berg, het hoofd van de FSA, reageerde op de kwestie met de opmerking:

Two years ago there were lawmakers who wanted us to hug bankers. Today, there are lawmakers who want us to string them up. We’ll do neither, we’ll follow the law.

Herstel van vertrouwen

Ook de interim CEO van Dankse Bank, Jesper Nielsen, was aanwezig voor het beantwoorden van vragen. In een persbericht verklaarde Nielsen dat de bank ‘blij is om mee te werken aan het onderzoek’ en het een goede zaak is dat zowel op nationaal als op Europees niveau kritische vragen worden gesteld over de rol van Danske Bank bij het witwasschandaal. Nielsen hoopt de verklaringen in de verhoren te kunnen gebruiken om het vertrouwen in de bank te vergroten.

Dat dit nodig is, bleek al uit het handelen van de grootste aandeelhouder van Danske Bank, de familie Maersk, eerder deze maand. De aandeelhouders (21%) gaven aan geen vertrouwen meer te hebben in de huidige aanpak van de bank en droegen een nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur aan.

Het verhoor van afgelopen woensdag in het Europees Parlement is te beluisteren in onderstaande opname.

 Seminar & Webinar “Blowing the Whistle”

In het kader van de (verbetering van de) bescherming en reputatie van klokkenluiders organiseert Transparency International Nederland op 29 november aanstaande een seminar & webinar genaamd: “Blowing the Whistle – Pride, Prejudice & Protection“. Deze dag wordt geleid door de oprichter van PubLeaks, Teun Gautier. Het onderwerp wordt vanuit diverse perspectieven belicht, zoals vanuit het bedrijfsleven, de academische wereld en vanuit persoonlijk perspectief. Sprekers zijn onder andere Paul Tijnagel (Compliance Manager & Monitor), Richard Bistrong (FCPA-overtreder), Wendy Addison (klokkenluider), Frans Bromet (documentairemaker) en Frits Veerman (klokkenluider). Het seminar zal plaatsvinden op 29 november 2018 in het Kinepolis in Utrecht, van 14:00 uur  tot 18:00 uur.

Bekijk het volledige programma via deze link en registreer u hier.