Houston

Oók internationale druk op ING: fraude in Mexico en witwassen in Italië

Bart VolleberghAlgemeen, Corruptie, Fraude, Internationaal, Klokkenluiders, News, Witwassen

Amsterdam, 22 maart 2019 – Vorige week meldde NRC dat ING wordt verdacht van het plegen van fraude met Mexicaanse staatsobligaties. Deze week bleek daarnaast dat het Italiaanse Openbaar Ministerie van plan is een strafrechtelijk onderzoek te starten naar ING wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen, aldus de Italiaanse krant Il Sole 24. Er lijkt geen einde te komen aan de (nu ook internationale) negatieve berichtgeving rondom de bank.

Op 16 maart maakte ING in een persbericht bekend te zijn geïnformeerd door toezichthouder Banca d’Italia dat deze van oktober 2018 tot en met januari 2019 een onderzoek naar ING heeft uitgevoerd. Het rapport dat naar aanleiding hiervan is opgesteld bevat meerdere tekortkomingen geconstateerd met betrekking tot AML (Anti-Money Laundering) processen.

Geen verrassing

Gezien de schikking van €775 miljoen die ING met het Nederlandse Openbaar ministerie trof wegens dezelfde tekortkomingen, wekt het voorgenomen strafrechtelijk onderzoek misschien weinig verbazing. Vlak na de totstandkoming van de schikking in september 2017, is Banco d’Italia gestart met een onderzoek naar mogelijke tekortkomingen. De Italiaanse bank heeft geconstateerd dat de controlesystemen bij de Italiaanse poot van ING tekortschieten.

In samenspraak met Banco d’Italia is besloten dat ING voorlopig geen nieuwe klanten meer mag aannemen. Door ING wordt beterschap beloofd: “In the coming days ING will work hard to address the shortcomings and resolve the issues identified.” Voor bestaande klanten van ING in Italië heeft het onderzoek voorlopig geen gevolgen. ING heeft geen kantoren in Italië, maar bedient volgens een woordvoerder 1,3 miljoen klanten online.

Obligatie fraude in Mexico

NRC meldde vorige week naar aanleiding van rechtbankdocumenten en het jaarverslag van ING, dat de bank ook wordt verdacht van het plegen van fraude in Mexico. Amerikaanse pensioenfondsen hebben ING samen met negen andere banken – waaronder Deutsche Bank, Barclays, Banco Santander en JP Morgen – aangeklaagd voor het jarenlang manipuleren van de handel in Mexicaanse staatsobligaties.

De banken zouden van 2006 tot en met april 2017 het exclusieve recht hebben gehad om Mexicaanse staatsobligaties te plaatsen en te verhandelen. Dit privilege kwam hen toe in ruil voor het bieden op minder aantrekkelijke obligaties bij de wekelijkse veiling.

Bank meldt zich als klokkenluider

Nadat de Mexicaanse mededingingsautoriteit Cofece concurrentieverstorend gedrag op de obligatiemarkt opmerkte, meldde een niet bekend gemaakte bank zich als klokkenluider. Deze bank onthulde dat de Mexicaanse overheid het exclusieve handelsrecht met betrekking tot staatsobligaties aan de tien banken had verleend. Volgens de aanklacht hebben de banken bij de uitgifte van staatsobligaties samengespannen om zo de prijs te kunnen manipuleren. De obligaties zijn door het maken van prijsafspraken tegen een lagere prijs gekocht. Vervolgens zouden de banken ze tegen een hogere prijs hebben doorverkocht, onder meer aan de pensioenfondsen. Na het doorplaatsen van de obligaties, zou er kunstmatig een groot verschil tussen biedkoers (verkoopprijs) en laatkoers (koopprijs) zijn gecreëerd. Hierdoor konden de banken nog meer aan de handel verdienen. De aanklacht ligt sinds juli 2018 bij de rechtbank in New York.

ING ook betrokken bij Russisch witwasschandaal

Er komt voorlopig nog geen eind aan de lijst met schandalen waarbij ING betrokken is. Eerder deze maand bleek uit gelekte documenten van Litouwse banken dat ING samen met ABN AMRO een schakel vormde in een grote Russische witwaszaak, de Troika Laundromat. Daarbij werd naar verluidt ruim €3,5 miljard witgewassen in Europa en de Verenigde Staten.