Franse oud-presidentskandidaat Fillon mogelijk vervolgd voor corruptie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Extern nieuws, Fraude, Governance, Integriteit, Internationaal, Politiek

Amsterdam, 24 april 2019 – Ex-premier en oud-presidentskandidaat François Fillon moet voor de rechtbank verschijnen na mogelijke vervolging voor corruptie door Justitie in Frankrijk. Door middel van het inhuren van zijn vrouw als politiek assistent en het doorspelen van ‘fictieve’ opdrachten voor juridisch advies aan zijn kinderen, zou Fillon door de jaren heen meer dan een miljoen euro aan publiek geld gestolen hebben.

Fillon’s nationale politieke carrière begon in 1981 toen hij, op 27-jarige leeftijd, de jongste parlementariër in Frankrijk werd. Na vanaf 2007 tot 2012 premier te zijn geweest onder president Sarkozy deed de Fransman in 2017 zelf een gooi naar het presidentschap. Hoewel Fillon aanvankelijk de favoriet leek te zijn, verloor hij uiteindelijk kansloos van Macron en Le Pen in de eerste ronde van de verkiezingen. De voornaamste reden voor het slinken van zijn kansen waren de beschuldigingen van corruptie waarvoor de ex-premier nu voor de rechter moet verschijnen.

Pénélope Fillon

De beschuldigen richtten zich in 2017 grotendeels op het inhuren van zijn vrouw, Pénélope Fillon, als assistent. Ondanks dat zij flink betaald kreeg voor haar werk, zou ze feitelijk vrijwel geen werkzaamheden voor hem verricht hebben. Om deze reden hebben onderzoeksrechters van Justitie in Frankrijk geadviseerd om ook de vrouw van de ex-premier vervolgen. Hoewel de wens tot vervolging de uitkomst is van een bijna twee jaar durend onderzoek, is het nog niet zeker dat de Fillon’s daadwerkelijk vervolgd zullen worden. Eerst zullen zij de kans krijgen de aantijgen voor een correctionele rechtbank te betwisten.

Naast het inhuren van zijn vrouw, zou Fillon ook via zijn kinderen publiek geld verduisterd hebben. Zijn kinderen zouden meerde malen ingehuurd zijn  om juridisch advies te geven terwijl dit in werkelijkheid nooit gebeurd zou zijn. In tegenstelling tot zijn vrouw hoeven Fillon’s kinderen voorlopig nog niet voor vervolging te vrezen. Naar aanleiding van het boven water komen van Fillon’s vermeende corrupte praktijken heeft de Franse overheid snel gehandeld en een nieuwe anti-corruptie wet aangenomen. Deze wet verbied onder andere het aannemen van directe familie als medewerkers van Franse parlementariërs en overheidsfunctionarissen.