Insys

Amerikaanse farmaceut Insys Therapeutics schuldig bevonden aan omkoping artsen

Bart VolleberghAlgemeen, Corruptie, Fraude, Gezondheidszorg, Internationaal, Omkoping, Rechtspraak

Amsterdam, 3 mei 2019 – Vijf medewerkers van de Amerikaanse farmaceut Insys Therapeutics zijn door een jury in de VS schuldig bevonden aan omkoping van artsen en het misleiden van zorgverzekeraars. De werknemers zouden de artsen hebben betaald om zware, zeer verslavende pijnstillers voor te schrijven terwijl daar geen medische noodzaak toe was.

Onder de schuldigen is John Kapoor, oprichter en voormalig CEO van Insys Therapeutics. Er zou twintig jaar celstraf boven zijn hoofd hangen maar de exacte hoogte van zijn straf wordt binnenkort vastgesteld door de rechter. Door het omkopen van artsen werd geprobeerd het middel Subsys aan de man te brengen. Subsys is gebaseerd op de stof fentanyl, een zwaar verslavende opioïde. Het middel is nog vijftig keer sterker dan heroïne en is oorspronkelijk bedoeld voor kankerpatiënten met hevige pijnklachten.

Insys gebruikte bizarre verkooptechnieken

Insys betaalde omkopingsgevoelige artsen steekpenningen om het middel aan patiënten voor te schrijven. Op papier werden de artsen betaald voor het spreken op congressen en bijeenkomsten. Die bleken later helemaal niet te bestaan. Zorgverzekeraars werden misleid om te maskeren dat er geen medische noodzaak was voor het voorschrijven van de pijnstiller.

Er werden bijzondere verkooptechnieken gebruikt om artsen aan te sporen meer Subsys voor te schrijven. Zo gaf een vrouwelijke medewerker van Insys een lapdance aan een arts in een nachtclub. Daarnaast maakte Insys een motivatievideo voor zijn werknemers, waarin de verkopers om een hoge manager heen rapten en dansten die verkleed was als een fles Subsys.

Opioïdencrisis in de VS

Farmaceutische bedrijven worden als belangrijkste aanstichters gezien van de opioïdencrisis in de Verenigde Staten. Dagelijks overlijden ongeveer vijftig Amerikaanse burgers door een overdosis zware pijnstillers. Zo’n twee miljoenen Amerikanen zijn verslaafd aan pijnstillers die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. In 2017 riep president Trump de opioïdencrisis tot nationale noodsituatie uit. Diezelfde dag werd Kapoor opgepakt.

Meer weten over corruptie in de farmaceutische industrie?

Op 23 mei aanstaande organiseert Young Transparency International een Young-TI sessie over corruptie in de farmaceutische- en zorg industrie. Meerdere sprekers zullen tijdens deze sessie ingaan op belangrijke vragen over de gezondheidszorg zoals: bepalen artsen of we ziek zijn of doet de industrie dit? Hoe weten we of we medicijnen voorgeschreven krijgen omdat we ze nodig hebben of omdat er quota behaald moeten worden? Wat is de invloed van de commerciële belangen van de farmaceutische industrie op onze gezondheid- en grondrechten, en hoe houden we ze in check? Koop een kaartje voor slechts slechts €7,50 via deze link of kom gratis door lid te worden van Young-TI voor maar €15 euro per jaar!