Platform

Academici promoten wetenschappelijke integriteit met online platform

Lotte RooijendijkAlgemeen, Europees, Extern nieuws, Integriteit, Internationaal, Nationaal, Nieuws, Onderzoeken

Amsterdam, 13 juni 2019 – In samenwerking met internationale wetenschappers hebben Amsterdamse academici begin deze maand ‘The Embassy of Good Science’ opgericht. The Embassy of Good Science betreft een online platform met als doel de wetenschappelijke integriteit te bevorderen.

De afgelopen jaren is de concurrentie om subsidies in de wetenschap sterk toegenomen. Oorspronkelijk was het idee dat de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek vooruit zou gaan door middel van het bevorderen van concurrentie. Om deze reden wordt een aanzienlijk percentage van subsidies voor onderzoek verdeeld via competities. Een bepalende factor in het verkrijgen van deze subsidies, zijn de publicaties van een onderzoeker. Dit heeft de kans verhoogd dat academici het steeds minder nauw zullen nemen met wetenschappelijke integriteit om ‘baanbrekende bevindingen’ te kunnen doen. Om deze tendens binnen de wetenschap tegen te gaan, hebben verschillende wetenschappers en instituties The Embassy of Good Science opgericht.

The Embassy of Good Science

Het platform heeft meerdere manieren om wetenschappelijke integriteit te bevorderen. Zo worden er bijvoorbeeld trainingen aangeboden en kunnen wetenschappers gebruik maken van verschillende hulpbronnen op het gebied van ‘goede wetenschap’. Deze hulpbronnen omvatten meerdere richtlijnen met betrekking tot het verzekeren van een hoge mate van integriteit en geven wetenschappers de mogelijkheid om te leren van integriteitsfouten gemaakt door andere academici aan de hand van verschillende casestudies. Zo wordt er bijvoorbeeld een verhaal gedeeld over een studente die vermoedt dat haar onderzoek adviseur met data gesjoemeld heeft om zichzelf van een vaste aanstelling aan de universiteit te verzekeren.

Verder kunnen wetenschappers op het platform informatie inwinnen over relevante commissies en Europese experts op het gebied van wetenschappelijke integriteit. Als laatste voorziet de website haar bezoekers van wetenschappelijke literatuur over ethiek en bestaat er de mogelijkheid om een eigen training programma op te zetten aan de hand van deze literatuur.

Interactief Platform

The Embassy of Good Science wil niet alleen wetenschappers voorschrijven op welke manier wetenschappelijke integriteit het beste behaald kan worden, het verlangt ook de input van academici zelf. Zo kunnen bezoekers van de website hun eigen kennis en ervaringen delen, en bestaat er de mogelijkheid om dilemma’s op het gebied van integriteit te bespreken.

Om het interactieve proces in goede banen te leiden, hebben de oprichters van het platform een Declaratie van Integriteit ondertekend. Deze declaratie heeft als doel integriteit onder wetenschappers te bevorderen, onder het motto: Als wijzelf niet aanzetten tot hogere mate van integriteit, wie zal het dan wel doen?