Sarkozy

Franse oud-president Sarkozy voor de rechter in corruptiezaak

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Corruptie, Internationaal, Nieuws, Politiek

Amsterdam, 25 juni 2019 – Nicolas Sarkozy (64), de Franse oud-president, moet zich voor de rechter verantwoorden in een corruptiezaak. Hij zou in 2014 een rechter een prestigieuze functie in Monaco hebben aangeboden in ruil voor geheime informatie over een andere corruptieaanklacht. Nu het Franse Hof van Cassatie het eerdere beroep van Sarkozy tegen de beslissing heeft verworpen, ligt de weg voor strafrechtelijke vervolging open.

Droombaan in Monaco

De voormalig president zou samen met zijn advocaat hebben gepoogd de magistraat Gilbert Azibert ertoe te bewegen informatie los te laten over een andere corruptiezaak waarin hij destijds verwikkeld was. Sarkozy werd ervan verdacht tijdens de presidentiële campagne van 2007 illegaal geld te hebben aangenomen van Liliane Bettencourt, erfgename van het L’Oréal-imperium. In ruil voor informatie over die lopende zaak kreeg Azibert een droombaan in Monaco aangeboden.

Tijdens de contacten met zijn advocaat over de zaak-Bettencourt ging de voormalig wereldleider geslepen te werk. Zo gebruikte hij een geheime telefoon en een valse naam (‘Paul Bismuth’) om niet getapt te worden. Hoewel Sarkozy uiteindelijk niet verder vervolgd werd in deze zaak, wordt hij dat nu dus wel vanwege zijn verzoek aan Azibert.

Sarkozy vaker verdacht

Het is op zijn zachtst gezegd niet de eerste keer dat de oud-president verzeild is geraakt in een corruptieschandaal. Zo kwam het Franse financieel parket de zaak-Azibert per abuis op het spoor toen het onderzoek deed naar illegale campagnefinanciering tijdens de verkiezingen van 2007. In dat jaar zou Sarkozy 50 miljoen euro hebben ontvangen van de voormalige Libische dictator Moammar Kadhafi, een aantijging die overigens nog altijd door hem wordt ontkend.

Momenteel wordt Sarkozy ook vervolgd voor vermeende illegale financiering van zijn presidentiële campagne in 2012. Zijn campagnestaf zou fictieve nota’s met fors lagere bedragen hebben laten opstellen dan die daadwerkelijk betaald werden, zodat het maximumbedrag dat in Frankrijk mag worden uitgegeven aan verkiezingscampagnes kon worden omzeild. Sarkozy stelt zelf niet op de hoogte te zijn geweest van deze schaduwboekhouding.

Het proces over de zaak-Azibert zal naar alle verwachting in de komende maanden in Parijs worden gehouden. Naast Sarkozy staan ook Azibert zelf en Sarkozy’s advocaat terecht. Overigens is het niet de eerste keer dat een Franse ex-president vervolgd wordt wegens corruptie. In 2011 werd Jacques Chirac veroordeeld vanwege vertrouwensmisbruik en verduistering van gemeenschapsgeld gedurende zijn burgemeesterschap van Parijs.