Sarkozy

Sarkozy formeel in staat van beschuldiging voor aannemen campagnegeld Kadhafi

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 27 maart 2018 – Het Franse Openbaar Ministerie heeft de Franse oud-president Nicolas Sarkozy formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens illegaal financieren van zijn verkiezingscampagne, corruptie en misbruik van openbaar Libische gelden. Sarkozy wordt ervan verdacht dat hij voor de verkiezingscampagne in 2007 miljoenen euro’s heeft aangenomen van de Libische dictator Kadhafi.

De verdenkingen van corruptie kwamen in 2012 naar buiten. Toen publiceerde het Franse platform voor de onderzoeksjournalistiek ‘Mediapart’ artikelen over een Libisch document waaruit Kadhafi’s betrokkenheid bij de campagne zou blijken. In 2013 begon justitie een onderzoek. De oud-president heeft de beschuldigingen van illegale financiering altijd ontkend. Volgens Le Monde heeft justitie de afgelopen periode meer belastende verklaringen van vroegere medewerkers van Kadhafi aangeleverd gekregen die vermoedens van illegale financiering zouden bevestigen.

De beschuldigingen aan het adres van Sarkozy

Sarkozy, president van mei 2007 tot mei 2012, werd dinsdagochtend gearresteerd en zat tot woensdag in voorlopige hechtenis. De politie heeft Sarkozy en zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken op dinsdag en woensdag verhoord in het kader van het onderzoek naar de financiering van de verkiezingscampagne in 2007. Woensdag aan het eind van de dag werd hij vrijgelaten, omdat hij maximaal 48 uur kon worden vastgehouden.

De financiering van Sarkozy’s winnende campagne in 2007 zou illegaal zijn met sponsorgelden vanuit Libië. Twee jaar geleden deed de Frans-Libanese zakenman Ziad Takieddine een boekje open over de vermeende geldstromen vanuit Libië naar de oud-president. Hij vertelde toen dat hij drie koffers met vijf miljoen euro aan contanten afkomstig van de voormalig Libische leider Kadhafi vanuit de Libische hoofdstad Tripoli naar Parijs had gebracht. Daar zouden de gelden in ontvangst zijn genomen door Sarkozy en zijn voormalige chef-staf, Claude Gueant.

Geruchten van 50 miljoen euro

Het onderzoek van justitie richt zich ook op het gerucht dat Kadhafi bij elkaar zo’n 50 miljoen euro heeft gedoneerd aan Sarkozy’s verkiezingscampagne. Als dat klopt, heeft de oud-president niet alleen het verbod op buitenlandse financiering geschonden maar ook het maximumbedrag van een campagne (21 miljoen euro) ruim overschreden.

Voor de hoofdredacteur van Mediapart, Edwy Plenel, vallen de puzzelstukjes nu op hun plaats. “Dit is waarschijnlijk het grootste politiek-financiële schandaal van de Vijfde Republiek. We hebben het hier over een Franse president die werd gekozen terwijl hij deels werd gefinancierd door een dictator”, aldus Plenel tegenover radiostation France Info.

Het is niet voor het eerst dat justitie een verkiezingscampagne van Sarkozy onder de loep neemt. Vorig jaar moest hij zich voor een rechter al verantwoorden over de financiering van zijn presidentscampagne in 2012, doordat hij veel meer geld uitgegeven had dan wettelijk was toegestaan. Die zaak loopt nog steeds. Een derde zaak tegen Sarkozy is de zaak rondom de rechter Gilbert Azibert. Sarkozy zou Azibert een carrière in Monaco hebben aangeboden, in ruil voor informatie over de verschillende rechtszaken waarin de oud-president is verwikkeld.