Hooijmaijers

OM eist taakstraffen en geldboetes voor omkopen ex-gedeputeerde Hooijmaijers

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Corruptie, Integriteit, Omkoping, Politiek, Private sector, Witwassen

Amsterdam, 10 juli 2019 – Drie directeuren van bedrijven die betrokken zijn bij het omkopen van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (Noord-Holland) hebben taakstraffen en geldboetes tegen zich horen eisen. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, krijgen de drie respectievelijk honderd, zestig en veertig uur werkstraf opgelegd, plus boetes oplopend tot bijna 35.000 euro.

Beter laat dan nooit

De drie verdachten wisten de toenmalig VVD-gedeputeerde ertoe te bewegen dat hun bedrijven voordelen kregen bij provinciale projecten, zoals voor woningbouw. In ruil daarvoor ontving Hooijmaijers in de periode 2005-2009 in totaal ruim drie ton aan steekpenningen. De werkelijke aard van de transacties werd verdoezeld door namens zijn adviesbedrijf fictieve facturen op te stellen voor diensten die uiteindelijk nooit werden geleverd. Hooijmaijers bleef volhouden onschuldig te zijn, maar kreeg na een aantal vergeefse beroepen in 2017 door de Hoge Raad bijna twee en een half jaar cel opgelegd wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Nu de gevallen gedeputeerde sinds eind van het afgelopen jaar weer op vrije voeten is, komt het nu dan óók tot een vervolging van zijn omkopers. Beter laat dan nooit, aldus het OM.

Diverse belangen bij omkoping Hooijmaijers

De belangen achter de omkopingen waren divers. Een van de verdachte betaalde Hooijmaijers om ervoor te zorgen dat een Amsterdams stadsdeel grond van hem zou kopen. Dat lukte. Ook Fortis Nederland deed een duit in het zakje. De bank betaalde Hooijmaijers in 2007 naar verluidt 7000 euro om huisbankier van de provincie Noord-Holland te worden. Tien andere bedrijven voelden de bui kennelijk al hangen en bekenden voortijdig schuld. Daarop betaalden zij in totaal 106.750 euro om strafvervolging af te kopen. Een tweetal directeuren kreeg daarnaast nog een taakstraf opgelegd. De drie directeuren die nu terechtstaan, weigeren schuld te bekennen en lopen daardoor het risico op hoge boetes en respectievelijk honderd, zestig en veertig uur taakstraf.

Jelle K.

Vastgoedondernemer Jelle K. uit Warmond is in de ogen van het OM de belangrijkste verdachte. Hij zou Hooijmaijers in totaal 34.875 euro aan steekpenningen hebben betaald en hem aanzienlijke geldsommen, oplopend tot een halve ton, hebben toegezegd. De beloofde bedragen waren direct gekoppeld aan het bouwsucces in de Lutkemeerpolder, zo concludeert het OM uit de correspondentie tussen de twee. De 74-jarige K. wist dankzij steekpenningen aan Hooijmaijers een voorkeursbehandeling te krijgen voor de omstreden bebouwing van het gebied tussen Schiphol en Amsterdam. K. is zich echter van geen kwaad bewust en acht zich nog steeds onschuldig.