mammoet

EU-antifraudebureau: sterke aanwijzingen van omkoping door Mammoet

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Europees, Extern nieuws, Feature, Fraude, Nationaal, Omkoping

Utrecht, 31 maart 2020 – Na jarenlang onderzoek, in samenwerking met de Nederlandse opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie, heeft het EU-antifraudebureau OLAF ‘sterke aanwijzingen’ gevonden dat het Nederlandse Mammoet ambtenaren heeft omgekocht bij een bergingsproject in Mauritanië. Het bureau adviseert de Europese Commissie om drie miljoen euro aan subsidiegeld terug te vorderen.

Vorige week publiceerde OLAF de uitkomsten van zijn onderzoek op de website. Mammoet Salvage, de bergingsdochter van Mammoet, zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan omkoping van twee Mauritaanse overheidsmedewerkers. Daarmee is een opdracht van de berging van 57 scheepswrakken in de Baai van Nouadhibou van 2011-2014 gemoeid, waarvoor de EU een subsidie van 40 miljoen euro heeft verstrekt. Naast de terugvordering van 3 miljoen euro aan subsidiegelden, dat als smeergeld zou zijn gebruikt, adviseert OLAF een verbod op toegang tot Europese fondsen en beveelt het Nederland aan strafrechtelijke vervolging in te stellen.

Nederlands strafrechtelijk onderzoek bijna afgerond

Mammoet is onderdeel van handelshuis en familiebedrijf SHV. Dat ligt al tijden onder vuur en de FIOD startte in 2016 al een strafrechtelijk onderzoek naar grootschalige corruptie en fraude bij meerdere dochterbedrijven van SHV. Mammoet Salvage zou naast het project in Mauritanië ook in Irak een hoge ambtenaar hebben omgekocht. Ook Econosto Mideast, een bedrijf dat industriële afsluiters en pijpverbindingen verkoopt, zou jarenlang steekpenningen hebben betaald aan bedrijven in het Midden-Oosten in ruil voor opdrachten. Nutreco, een Nederlandse diervoederfabrikant, zou in Oekraïne steekpenningen hebben betaald en in Chili klanten hebben misleid door ze meer te laten betalen voor visvoer dan op papier zou zijn afgesproken.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de bedrijven van SHV is nog niet afgerond. Het moederbedrijf zegt mee te werken aan het onderzoek en is zelf niet als verdachte aangemerkt.