Russische inmenging

Beveiligingsdienst Tweede Kamer deed weinig met melding over mogelijke poging Russische inmenging

Bart VolleberghAlgemeen, Integriteit, Internationaal, Kwesties, Media, Nationaal, Nieuws, Politiek

Amsterdam, 19 mei 2021 – Rusland heeft mogelijk een poging gedaan tot inmenging in de Tweede Kamer. Met een melding hierover deed de beveiligingsdienst van de Tweede Kamer weinig. Zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

De politieke partij Splinter wordt in aanloop naar de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen benaderd door de Rus Vadim Belikov. Hij komt met het aanbod om 250.000 euro aan de partij te doneren, zo vertelt partijleider Femke Merel van Kooten-Arissen in een aflevering van EenVandaag. Als reden van zijn mogelijke donatie voert Belikov zijn betrokkenheid bij vrouwenrechten aan. Voor Splinter, een nieuwe politieke partij met een klein budget, is 250.000 euro een welkom bedrag. Toch gaat de partij gaat niet in op het aanbod. “Je weet gewoon dat het fout boel is. Alle alarmbellen gaan af”, aldus Van Kooten-Arissen bij EenVandaag.

Frank van Kooten – man van Van Kooten-Arissen en ook werkzaam voor Splinter – meldt de gebeurtenis vervolgens bij de Beveiligingsdienst van de Tweede Kamer (BVA). Maar na “een goed gesprek” met de dienst hoort hij vijf weken niets. Wanneer Van Kooten opnieuw contact opneemt, laat de dienst weten geen onderzoek te starten. Ook schakelt de BVA niet de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in. De reden hiervan is dat Splinter geen expliciete toestemming gaf voor verder onderzoek, laat de BVA weten aan EenVandaag. Vreemd, vindt Van Kooten. “Ik doe toch geen melding om vervolgens geen onderzoek te laten doen”, zegt hij tegen EenVandaag. “Wij wilden juist weten waar we mee te maken hadden.”

Wie doet wat?

Uit het onderzoek van EenVandaag naar Belikov komt naar voren dat de Rus mogelijk werkte voor het Kremlin. Het aanbod van een donatie aan Splinter zou volgens EenVandaag een poging kunnen zijn geweest tot inmenging in de Nederlandse politiek. “Het wekt de indruk dat men geprobeerd heeft een Nederlandse politieke partij te infiltreren”, zegt Pieter Cobelens, oud-directeur van de Militaire Inlichtingendienst (MIVD) tegen EenVandaag.

Niet voor niets acht TI-NL buitenlandse donaties aan Nederlandse politieke partijen onwenselijk. Wanneer partijen afhankelijk worden van donaties uit het buitenland, kunnen andere landen de Nederlandse politiek mogelijk beïnvloeden. Daarnaast is TI-NL van mening dat meldingen over mogelijke buitenlandse inmenging – zoals die van Van Kooten – goed moeten worden onderzocht en afgehandeld. “Meldingen mogen niet tussen wal en schip vallen”, stelt Lousewies van der Laan, directeur van der Laan. “Het is belangrijk dat bij dit soort zaken helder is wie wat wanneer moet oppakken. Bij deze zaak ontstaat het beeld dat dat niet het geval was.”