meldcultuur

Geen veilige meldcultuur bij D66

Lotte RooijendijkAlgemeen, Integriteit, Klokkenluiders, Nieuws, Overheid, Politiek

Amsterdam, 28 april 2022 – De Volkskrant onthulde bijna twee weken geleden dat D66 een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft afgewimpeld. D66-prominent Frans van Drimmelen zou de vrouw hebben gestalkt, bedreigd en gechanteerd. Echter, het vertrouwelijk rapport waar dit uit blijkt werd een jaar achtergehouden. Hiermee faalt D66 in het bieden van een veilige meldcultuur. 

Onderzoeksbureau Bing, dat werd ingehuurd door D66, concludeerde in een vertrouwelijk rapport dat Van Drimmelen schuldig was aan ‘grensoverschrijdende gedragingen’ tegenover een D66-medewerkster. Hieruit blijkt ook dat de politie hem hier op heeft aangesproken. De partijtop zou hiervan al zeker een jaar op de hoogte zijn.

Reactie van Kaag

“De hel heeft een speciaal plekje gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen.” In maart 2021 gebruikt Sigrid Kaag in RTL Nieuws dit citaat van de voormalig minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten. Dit zei ze in de media na het vertrek van D66-Kamerlid Sidney Smeets. Hij vertrok naar aanleiding van grensoverschrijdende berichten richting jonge jongens. Kaag benadrukte met dit citaat het belang van vrouwen die samenwerken om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Hiernaast liet ze weten dat mensen bij haar terecht kunnen als ze zich niet veilig voelen.

Het slachtoffer zocht naar aanleiding van de resultaten van het rapport contact op met Kaag. In het bericht dat ze stuurde wees ze de partijleider op de conclusies uit de vertrouwelijke bijlage van het rapport over Van Drimmelen. In plaats van geholpen te worden, werd de vrouw doorverwezen naar advocaten van de partij.

Vorige week donderdag was er een persconferentie waarin Kaag voor het eerst reageerde. Ze gaf toe dat ze menselijker had moeten handelen op de berichten van het slachtoffer en bood hiervoor haar excuses aan. Volgens Kaag was haar rol als politiek leider beperkt en lag de verantwoordelijkheid bij het partijbestuur. Bovendien zegt Kaag de vertrouwelijke bijlage waarin het grensoverschrijdend gedrag wordt bevestigd niet te hebben gelezen. Dit is twijfelachtig, het slachtoffer heeft haar persoonlijk op de hoogte gesteld in haar berichten aan de partijleider. Kaag neemt het zichzelf dan ook kwalijk dat ze wellicht niet genoeg heeft doorgevraagd.

Het belang van een veilige meldcultuur

D66 heeft potentiële MeToo-slachtoffers opgeroepen om zich alsnog te melden. Daarnaast komt er een gedragscode die politici en bestuurders van de partij dienen te ondertekenen. In een open brief die nu bijna 800 leden hebben ondertekenend is ook gevraagd om een partijbijeenkomst over dit thema. Deze zal plaatsvinden half mei. Tot slot komt er ook een nieuwe klachtenprocedure waarmee de D66 anonieme meldingen mogelijk wil maken.

Er is sinds de incidenten rondom The Voice of Holland veel aandacht voor het creëren van een veilige meldcultuur. Deze voorvallen laten zien dat er nog veel te verbeteren valt. Melders zouden zich veilig moeten voelen om een melding te doen van een misstand. Alle werkgevers dragen een verantwoordelijkheid om meldingen serieus te nemen en een open cultuur te waarborgen, ook politieke partijen. Omstanders hebben een verantwoordelijkheid om zich uit te spreken. Het mag niet zo zijn dat grensoverschrijdend gedrag pas wordt afgekeurd wanneer het in het publiek oog komt.