Baudet

Alleen registreren nevenfuncties Kamerleden is onvoldoende (Nieuwsuur)

Bart VolleberghAlgemeen, Belangenverstrengeling, Corruptie, Ethiek, Integriteit, Nationaal, Overheid, Politiek

Het is goed dat de Tweede Kamer haar eigen integriteitsregels naleeft, maar er kan nog veel meer gebeuren om de integriteit van het politieke proces te waarborgen. Dat was het punt dat Bart Vollebergh van Transparency International Nederland maakte in de uitzending van Nieuwsuur vandaag, in reactie op de 7-daagse schorsing van Kamerlid Thierry Baudet. Baudet weigert zijn nevenfuncties en inkomsten op te geven in het openbare register van de Tweede Kamer. Bart Vollebergh is project officer bij Transparency International.
“We willen graag weten wie er invloed heeft op politici. Als het gaat over buitenlandse mogendheden die invloed willen hebben op onze Kamerleden, dan moeten we niet naïef zijn. Het kijken naar nevenfuncties is niet voldoende: het gaat ook over de giften, reizen, over financiële belangen. Het hele pakket aan maatregelen staat nog echt in de kinderschoenen, we kunnen daar veel meer doen.” Ook pleit Transparency ervoor dat niet langer de Kamerleden zelf, maar een onafhankelijke instantie beslist over sancties bij het niet-naleven van integriteitsregels.
Het fragment waarin het gesprek met Bart Vollebergh is opgenomen kunt u bekijken op de website van de NPO.
Bart Vollebergh bij Nieuwsuur

Bart Vollebergh van Transparency International Nederland bij Nieuwsuur