Financial Secrecy Index 2022: Nederland 12e op de lijst van meest heimelijke landen

Laura FogarinAlgemeen, Corruptie, Integriteit, Nationaal, News, Onderzoeken, Open Overheid, Overheid, Witwassen

Amsterdam, 4 april – De Financial Secrecy Index 2022 (FSI) laat zien dat Nederland corruptie en belastingontduiking faciliteert. Nederland staat op de 12e plaats van de Financial Secrecy Index 2022 en doet het daarmee slechter dan beruchte belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en Cyprus. Aanvoerders van de lijst van meest heimelijke landen ter wereld dit jaar zijn de Verenigde Staten, Zwitserland en Singapore. 

Nederland ‘facilitator’ financiële criminaliteit 

De FSI is een ranglijst opgesteld door de Tax Justice Network. Landen worden beoordeeld op basis van hoe intensief het juridische en financiële systeem bedrijven en personen in staat stelt vermogen te verbergen en geld wit te wassen. De FSI-waarde is gebaseerd op een combinatie van de geheimhoudingsscore en een schaalweging op basis van het aandeel in de wereldwijde markt voor offshore financiële diensten.

Nederland is goed voor 0,873% van de wereldwijde markt voor offshore financiële diensten en krijgt een score van 65 op een schaal van 100 wat betreft de hoeveelheid ruimte die het financiële en juridische systeem toestaan voor financiële geheimhouding. 0 betekent geen ruimte, 100 betekent onbeperkte ruimte. Deze score wordt berekend op basis van vier indicatoren: 1) registratie van uiteindelijk belanghebbende, 2) transparantie van uiteindelijk belanghebbende, 3) integriteit van fiscale en financiële regelgeving en 4) internationale normen en samenwerking.  

Zowel de Nederlandse geheimhoudingsscore als het wereldwijde schaalgewicht voor offshore financiële diensten is afgenomen ten opzichte van de vorige FSI uit 2020. Nederland stond toen op de 8ste plaats. De daling van de Nederlandse FSI-waarde geeft echter geen reden tot gejuich.

Belastingexpert bij Oxfam Novib, Milou Geuns, zegt: “De problemen rondom het toezicht en de handhaving van sancties tegen bijvoorbeeld Rusland leggen bloot waarom Nederland zo hoog scoort op de nieuwe ranglijst. We moeten niet belastingontduikers, corruptie, georganiseerde misdaad en oligarchen niet langer faciliteren in Nederland. Dit vergroot de wereldwijde ongelijkheid nog meer.”

Gebrek aan transparantie 

Een belangrijke reden voor de hoge positie van Nederland op de FSI is het gebrek aan inzicht en transparantie van uiteindelijk belanghebbenden (UBOs). Inzicht in de uiteindelijk belanghebbende (de natuurlijke persoon die bij een onderneming of rechtspersoon aan de touwtjes trekt) bevordert transparantie van geldstromen en bemoeilijkt corruptie, belastingontduiking en fiscale misdrijven. TI-NL pleit daarom al langer voor verplichte UBO-registratie en een openbaar en accuraat UBO-register. Als ons land een volwaardige rol wil spelen in de moderne financiële gemeenschap en illegale geldstromen wil belemmeren en ontmoedigen, zal het grote vooruitgang moeten boeken op het gebied van financiële transparantie.