World Whistleblowers Day

World Whistleblowers Day: Integrity School by TI-NL lanceert guidelines effectief meldprogramma

Lotte RooijendijkAlgemeen, Feature, Integriteit, Klokkenluiders, Media, Nieuws, Press Release, Publicaties, Publication, Wetgeving

Amsterdam, 23 juni 2023 – Elk jaar staan we op 23 juni – World Whistleblowers Day – stil bij de cruciale rol die klokkenluiders spelen in de strijd voor een rechtvaardigere wereld. In het kader van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders publiceert de Integrity School by Transparency International Nederland vandaag de werkgeversguidelines voor de implementatie van een effectief meldprogramma. Minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, ontving een exemplaar tijdens de Veermanlezing georganiseerd door het Huis voor Klokkenluiders.

Op 17 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders aangenomen, waardoor de rechtspositie van klokkenluiders is versterkt. De wet biedt echter weinig handvatten aan werkgevers voor de implementatie van een effectief meldprogramma. Deze guidelines zijn bedoeld voor organisaties die aan de slag willen met melden als onderdeel van sociale veiligheid op werkvloer en om werkgevers in Nederland te helpen bij het implementeren van een effectief meldprogramma dat voldoet aan de eisen van de nieuwe wet. De guidelines dienen als handreiking voor werkgevers om effectief meldbeleid te implementeren en zo mogelijke misstanden te identificeren en te voorkomen.

Wat is een effectief meldprogramma?

Transparency International Nederland definieert een effectief meldprogramma als een raamwerk van beleid en procedures dat iedereen in werkgerelateerde context proactief aanmoedigt hun zorgen over mogelijk wangedrag of een vermeende misstand te delen. De mechanismen moeten degenen die dergelijke zorgen uiten, beschermen tegen benadeling en dienen als leidraad voor een tijdige reactie van een organisatie om schade aan het publiek en/of aan zichzelf te voorkomen of te beperken, en bovenal, als basis voor sociale veiligheid op de werkvloer.

In drie stappen naar een effectief meldprogramma

Aan de hand van drie stappen kunnen organisaties zorgen voor een effectief meldkader: 

  • Meldingen moeten worden erkend en beoordeeld;  
  • Melders van misstanden moeten worden ondersteund en beschermd;
  • Werknemers moeten worden gemotiveerd en getraind. 

Voor elk van deze stappen bieden de Speak Up Guidelines een aantal praktische aanbevelingen. 

World Whistleblowers Day

World Whistleblowers Day

Download de interactieve guidelines voor de implementatie van een effectief meldprogramma hier: Werkgeversguidelines – effectief meldprogramma of ga naar www.integrityschool.nl

#WWBD2023 #Whistleblowers #SupportWhistleblowers #ReportCorruption #SpeakUp